Zamknij

Uczniowie „Rolnika” promowali dobry chleb i aktywność

09:16, 10.10.2018 | BGG
REKLAMA
Skomentuj

Tegoroczny, 10 już Tydzień Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia, organizowany przez Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wł. St. Reymonta w Sokołowie Podlaskim miał swój finał w Sokołowskim Ośrodku Kultury.

Impreza zorganizowana w piątek, 5 października, była otwarta dla mieszkańców, społeczność „Rolnika” zaprosiła też na spotkanie w SOK wicekurator mazowiecką Dorotę Skrzypek, burmistrza Bogusława Karakulę, wiceburmistrza Krzysztofa Dąbrowskiego, dyrektora SOK Marcina Celińskiego i uczniów klas ósmych z sokołowskich podstawówek. Wśród gości znalazła się też Aneta Orlikowska z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

Tradycyjny, bez ulepszaczy
W czasie programu artystycznego uczniowie przypomnieli, że pierwszy raz tydzień Dobrego Chleba zorganizowali w swojej szkole w 2008 r., gdy placówka nie podlegała jeszcze pod Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 
- Ideą tej akcji jest powrót do tradycyjnych metod wypieku chleba, bo w naszej polskiej tradycji chleb to symbol życia, urodzaju i hojności Boga. W naszej akcji zwracamy uwagę na promocję chleba żytniego, na zakwasie i bez tzw. ulepszaczy – przypomniał uczeń „Rolnika”. - W ciągu ostatnich 10 lat nasza szkoła w różnorodny sposób realizowała ideę tej akcji. Zorganizowaliśmy m.in. zajęcia w piekarniach, największy wkład miała tu piekarnia GS SCH Miedzna. Przez 10 lat uczniowie mieli możliwość pod okiem doświadczonych piekarzy przygotowywać różne rodzaje pieczywa, które później można było degustować na szkolnych wystawach. Od 2 lat odwiedzamy również piekarnię w Bielanach, w tym roku byliśmy też na zajęciach w piekarni w Korczewie. Natomiast w ramach promocji aktywności fizycznej nauczyciele wf zorganizowali zajęcia fitness w zaprzyjaźnionym klubie. Od kilku lat uczniowie kierunków gastronomicznych prowadzą warsztaty ze sporządzania ciasta chlebowego dla kolegów z innych kierunków. Stosują różne rodzaje mąki z różnymi dodatkami.
W ubiegłym roku na Tygodniu Dobrego Chleba w „Rolniku” gościł dyrektor SOK Marcin Celiński. Był pod wrażeniem poziomu imprezy i zaprosił szkolną społeczność do szerszego zaprezentowania się młodzieży. W programie artystycznym uczniowie przypomnieli polskie tradycje, które ze szczególną czcią odnosiły się do chleba i jego wypiekania oraz wiersze mu poświęcone.

Pierwszoklasiści górą
Po spotkaniu w sali widowiskowej, społeczność szkolna zaprosiła gości do galerii Dom, gdzie uczniowie przygotowali konkursowe stoiska i częstowali przygotowanymi przez siebie specjałami. Hasło przewodnie tegorocznego konkursu brzmiało „Zimne potrawy z chleba”. Hitem tegorocznej edycji był tort chlebowy. Nie słodki, ale jak przyznawali goście – oryginalny i bardzo smaczny. Uczniowie przygotowali wiele rodzajów pieczywa, ale też pasztety, domowy smalec, czy dżem z dyni z pomarańczą.
W konkursie najlepsi okazali się uczniowie klas pierwszych: Maciej Wesołowski i Kacper Czyż. Ich stoisko i przygotowane potrawy komisja oceniła najwyżej. Drugą lokatę wywalczyli:Kuba Miszczuk i Aneta Gołębiewska, a trzecie miejsce zajął duet: Emilia Połóg i Jan Kisieliński. Uczniowie z rąk Anety Orlikowskiej z KOWR odebrali ufundowane przez tę instytucję nagrody, m.in. zestawy sprzętu AGD. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy i słodkie upominki ufundowane przez szkołę.
Dyrektor ZS CKR w Sokołowie Podlaskim Sławomir Wróblewski w piątek nie mógł być w SOK, bo wyjechał na konferencję dyrektorów szkół rolniczych. W rozmowie z nami podkreślił, że „Rolnik” ma ostatnio bardzo dobry czas. Szkoła dzięki funduszom z ministerstwa ma doskonałą bazę do kształcenia, uczniowie wyjeżdżają na zagraniczne staże, a nabór do placówki w tym roku był wyjątkowy. Kandydatów zgłosiło się tak wielu, że mimo zwiększenia liczebności klas i tak 31 osób musiało szukać sobie miejsca w innych szkołach.

(BGG)
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

© zyciesokolowa.pl | Prawa zastrzeżone