Zamknij
REKLAMA

Sokołów S.A. zwiększa moce produkcyjne

07:52, 24.05.2022 | MATERIAŁY PRASOWE SOKOŁÓW S.A.
Skomentuj
REKLAMA

Sokołów otworzył nową konfekcję mięsa w Oddziale w Sokołowie Podlaskim. To kolejny etap rozwoju firmy i wzmacniania mocy produkcyjnych. Nowo uruchomiona część zakładu została wyposażona w technologie, zapewniające najwyższe standardy jakości oraz bezpieczeństwa. Dzięki zastosowanym innowacyjnym rozwiązaniom, jest to najnowocześniejsza konfekcja do mięs mielonych i porcjowanych w Polsce, a jednocześnie jeden z najnowocześniejszych tego typu obiektów w Europie.

Grupa Sokołów posiada 8 wyspecjalizowanych zakładów produkcyjnych w Polsce, a zakład w Sokołowie Podlaskim jest jej największym oddziałem. Posiada on m.in. linię uboju oraz rozbioru wieprzowiny, a także jeden z największych i najnowocześniejszych w tej części Europy zakład do plastrowania wędlin. Sokołowski oddział specjalizuje się w produkcji wędlin plastrowanych, wędzonek, kiełbas cienkich, produktów grillowych oraz szerokiego asortymentu mięs wieprzowych. Teraz uruchomiona w nim została nowa konfekcja mięsa.

– Zwiększanie mocy produkcyjnych to jeden z głównych kierunków naszych inwestycji – podkreśla Bogusław Miszczuk, Prezes Zarządu Sokołów S.A. – Naszym priorytetem jest nieustanny rozwój asortymentu i dostarczanie konsumentom wysokiej jakości, smacznych produktów. Realizowane inwestycje pozwalają nam zatem wychodzić naprzeciw oczekiwaniom klientów. Jednocześnie zawsze dbamy o to, by rozwój produkcyjny był wpisany w naszą strategię zrównoważonego rozwoju, a implementowane rozwiązania ograniczały wpływ na środowisko.

Nowo uruchomiona konfekcja mięsa to nowoczesny, dwukondygnacyjny budynek, z trzema wyspecjalizowanymi halami i dwoma magazynami mięsa. Jego powierzchnia wynosi 12 000 m2. – Już podczas projektowania postawiliśmy na znaczną automatyzację i cyfryzację tej części naszego zakładu – mówi Krzysztof Śledziński, Dyrektor Zakładu w Sokołowie Podlaskim. – Zadbaliśmy o zachowanie najwyższych standardów sanitarnych, budowlanych i ekologicznych. Dzięki wprowadzonym innowacyjnym rozwiązaniom technologicznym, cały proces produkcyjny przebiega sprawnie i efektywnie.
Nowa część zakładu została wyposażona w najnowocześniejsze linie do pakowania VAC i MAP. Uruchomiono także w pełni automatyczną linię do produkcji mięsa mielonego. Wkrótce zostanie również uruchomiony automatyczny transport opakowań. Nowe zaplecze chłodnicze zostało zaprojektowane z naciskiem na rozwiązania proekologiczne, jak również zapewnienie optymalnych warunków dla pracowników. Chłodzenie odbywa się za pomocą glikolu, który jest nie tylko bezpieczniejszy dla środowiska, ale i efektywniejszy dla firmy. Proces produkcyjny jest w pełni monitorowany. Mieszanka gazowa w opakowaniach jest ciągle kontrolowana przez automatyczny system kontroli. Nad terminowością dostaw czuwa system telemetrii, który w sposób online śledzi stan mieszanek i w sposób automatyczny informuje dostawców.
Ważnym elementem inwestycji są również rozwiązania, służące zachowaniu wysokiego reżimu sanitarnego oraz najwyższych wymagań przeciwpożarowych. Do wydziału mogą wejść wyłącznie dedykowani pracownicy. Powstały tu oddzielne: rampy załadunkowe, wejścia, szatnie dla pracowników, stołówka i parking.

– Ta inwestycja ma dla nas ogromne znacznie, a jej finalizacja jest dla nas niezwykle satysfakcjonująca – podsumowuje Krzysztof Śledziński, Dyrektor Zakładu w Sokołowie Podlaskim. – To nie tylko ważny etap rozwoju firmy, ale i nasz wkład w lokalną gospodarkę – również poprzez utworzenie kolejnych miejsc pracy. Jestem przekonany, że dzięki tej inwestycji będziemy mogli w jeszcze pełniejszym stopniu wychodzić naprzeciw najbardziej aktualnym trendom konsumenckim.

W związku z rozbudową zakładu, firma Sokołów prowadzi obecnie rekrutację na stanowiska produkcyjne. Dodatkowe informacje można uzyskać pod numerem telefonu: 25 64 08 353 lub drogą mailową (e-mail: rekrutacja.podlaski@sokolow.pl).

(MATERIAŁY PRASOWE SOKOŁÓW S.A.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA

komentarz (8)

A.A.

25 1

Rolnikowi 4,5 zł/kg żywca , A kiełbaska ,, jako-taka ,, po 30zł/kg. Gratuluje zwiększenia mocy.... 08:44, 24.05.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

JackJack

20 1

Banda złodziei za kg rolnikowi 4.5 a w sklepie szynka 40 zl ha ha ha 13:56, 24.05.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Czary maryCzary mary

12 0

Nie zapominajcie też że z tego kilograma za 4,5zł dla rolnika w zakładach powstaje 2kg takiej kiełbasy po 30zł. 18:37, 24.05.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

No i....No i....

5 1

Rolnik ma ,, wolny ,, rynek i wybór ; Kupuje lub nie , BO na cenę niema żadnego wpływu ; Nawóz 300 % , a świnki 30%. i tak bez mydła *%#)!& rolnika i Miastu wmawiają , że TO rolnik drogo produkuje , a co niektórzy dają się na ten ,, LEP ,, złapać. 07:57, 25.05.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reniarenia

0 8

na reszczie normalna robot w mieście , godne pieniędze dla ludu 08:33, 25.05.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

@ - renia@ - renia

6 0

*%#)!& bzdury , jak mało który - kosztem rolnika te godne pieniĄdze. 10:07, 25.05.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Pytanie ?.Pytanie ?.

2 0

A *%#)!& mięso - to można czy nie ???.
10:10, 25.05.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Były pracownik Były pracownik

0 1

Gratuluję sukcesu i życzę powodzenia :) 17:53, 25.05.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

REKLAMA
REKLAMA
0%