Zamknij
REKLAMA

W „Rolniku” chleb połączył pokolenia

09.15, 21.11.2022 . Aktualizacja: 13.40, 21.11.2022
Skomentuj
REKLAMA

W ZS CKR w Sokołowie Podlaskim po raz kolejny zorganizowano Tydzień Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia. Kulminacją był Konkurs Dobrego Chleba, na który uczniowie upiekli aż 15 różnych rodzajów chleba.

[FOTORELACJA]952[/FOTORELACJA]

W czwartek, w ramach Tygodnia Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia swoimi kulinarnymi umiejętnościami pochwalili się uczniowie. Na konkurs kulinarny „Smaki Chleba” przygotowali aż 15 różnych propozycji.
- Nie jest to proste wyzwanie: upiec chleb. Trochę się obawiałam, czy będzie zainteresowanie, ale młodzież bardzo się zaangażowała i skorzystała z ciekawych przepisów - podkreśla Małgorzata Stańska, nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZS CKR w Sokołowie Podlaskim, koordynatorka konkursu.

Uczniowie przygotowali m.in. chleb na zakwasie; chleb z ziarnami siemienia lnianego, płatków owsianych i sezamu; chlebek czosnkowo-ziołowy, czy chleb z gara na maślance.

W skład komisji oceniającej wypieki weszli: ks. Paweł Koc – przewodniczący, Anna Chmiel - przewodnicząca Rady Rodziców, Krystyna Czyżewska z Koła Gospodyń Wiejskich w Sikorach oraz Kacper Kur – uczeń ZS CKR. Jurorzy oceniali nie tylko smak, ale też strukturę miąższu, wypieczenie skórki oraz ogólny wygląd.

Komisja za najlepszy uznała chleb upieczony przez Łukasza Dudka, drugie miejsce przyznano Mai Gawryś, a trzecie Oliwii Gawrysiuk. Wyróżnienie trafiło do Izabelli Zajadacz i Jakuba Jurczaka.

Po konkursie uczniowie mieli okazję spróbować konkursowych chlebów, a także potraw przygotowanych przez uczniów II klasy Branżowej Szkoły I Stopnia, pierwszej klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz gości - Koła Gospodyń Wiejskich w Sikorach w gminie Bielany. Koło działa bardzo prężnie. Startuje w wielu konkursach kulinarnych, zdobywając nagrody, organizuje wyjazdy i warsztaty kulinarne. A w listopadzie wydało własną książkę kucharską z przepisami. Degustacji towarzyszyła wystawa pod hasłem „Chleb łączy pokolenia”. Znalazły się na niej zdjęcia uczniów i przedstawicieli starszych pokoleń w ich rodzinach podczas wspólnego pieczenia chleba oraz prezentacja „Chleb w literaturze”. Z kolei młodzież biorąca udział w projekcie Erasmus+ przygotowała stoisko poświęcone Grecji, kraju do którego w tym roku na praktyki i szkolenia wyjeżdżali zarówno uczniowie, jak i nauczyciele.
- Cieszę się, że młodzież z naszej szkoły chętniej bierze udział w takich pozalekcyjnych zajęciach. Wymagają one czasu, pomysłowości, zaangażowania. Są okazją do tego, by sięgnąć do naszych lokalnych tradycji, przypomnieć dawne przepisy, z których korzystały nasze babcie – podkreśla dyrektor ZS ZKR Sławomir Wróblewski.
W ramach Tygodnia Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia młodzież z „Rolnika” uczestniczyła także w spotkaniu z dietetykiem, Pauliną Wałachowską-Steć. Uczniowie poznali zasady zdrowego odżywiania, które w połączeniu z właściwym stylem życia są najskuteczniejszą metodą zapobiegania chorobom cywilizacyjnym.

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
0%