
Uczniowie LO i ZSZ w Kosowie Lackim za bardzo ważne uznają kultywowanie tradycji. W grudniu w szkole dominują te związane ze świętami Bożego Narodzenia.
Uczniowie LO i ZSZ w Kosowie Lackim za bardzo ważne uznają kultywowanie tradycji. W grudniu w szkole dominują te związane ze świętami Bożego Narodzenia.
Z tego powodu 21 grudnia licealiści uczniowie "zawodówki" bardzo licznie wzięli udział w warsztatach kulinarnych przeprowadzonych w szkole. Pod okiem doświadczonych instruktorek - pań z obsługi szkoły i nauczycielek - uczyli się przygotowywania potraw według tradycyjnych przepisów wigilijnych.
Najliczniejszą grupę stanowili uczniowie, którzy chcieli uczyć się przygotowywania pierogów z kapustą i grzybami. Prowadzące warsztaty panie Wiesława Brodzińska i Alfreda Zalewska rozdzielały prace tak, aby wszyscy uczestnicy zajęć nauczyli się przygotowywania farszu, zagniatania ciasta i formowania pierogów.
Najmniej liczna była grupa zajmująca się nauką przygotowywania kapusty z grzybami i barszczu wigilijnego, ale w tej grupie, prowadzonej przez panią Barbarę Koc, prace postępowały najszybciej i wkrótce w całej szkole unosił się zapach gotujących się potraw.
Aktywną grupę stanowili uczestnicy warsztatów uczący się przygotowywania krokietów z grzybami. Szybko smażyły się kolejne naleśniki z poprawnie przygotowanego ciasta a i zawijanie krokietów, pod czujnym okiem pani Ani Kopani, wychodziło coraz to sprawniej.
Grupa pani Małgosi Słoniewskiej uczyła się pieczenia tradycyjnego ciasta drożdżowego. Uczestnicy warsztatów sprawnie zagniatali ciasto skrupulatnie odmierzając składniki, mielili i doprawiali mak, a efektem ich pracy, oprócz tradycyjnych strucli makowych, była piękna makowa choinka, która budziła duże zainteresowanie również uczestników innych warsztatów.
Dania i potrawy będące efektem pracy warsztatowej nie zmarnowały się. Wszystkie zostały wykorzystane podczas wigilii ogólnoszkolnej, którą społeczność LO i ZSZ, jak co roku, wspólnie świętowała ostatniego grudniowego dnia po lekcjach.
Warsztaty kulinarne dla uczniów, będące pomysłem dyrektor Hanny Przesmyckiej, to doskonały pomysł. Dzięki nim uczniowie nie tylko mogli nauczyć się przygotowywania tradycyjnych potraw wigilijnych, ale też, pracując wspólnie, lepiej się poznać, zintegrować, doskonalić umiejętność pracy grupowej i poczuć atmosferę zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia.
INFO/FOT. PLO W KOSOWIE LACKIM
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie