Reklama

Sokołowski "Rolnik" promuje dobry chleb i zdrowy styl życia

29/10/2019 22:28

W tym roku Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego świętował 11. edycję ,,Tygodnia Chleba i Zdrowego Stylu Życia”.

W tym roku Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego świętował 11. edycję ,,Tygodnia Chleba i Zdrowego Stylu Życia”.

- Główną ideą akcji jest upowszechnianie tradycyjnych metod wypieku chleba   ,,Bo w naszej Polskiej Tradycji ,,Chleb” to symbol życia,  urodzaju i hojności BOGA”. Promujemy więc pieczywo żytnie i pszenno-żytnie przygotowane za zakwasie, drożdżach, które każdy może przygotować w domu, prowadzimy warsztaty przygotowania ciasta chlebowego i propagujemy zasady zdrowego stylu życia – podkreśla dyrektor ZS CKR w Sokołowie Podlaskim Sławomir Wróblewski.
W ciągu 11 lat szkoła w różnorodny sposób realizowała idee tej akcji.
Od 2008 r. uczniowie kierunków gastronomicznych przygotowywali wystawy połączone z degustacją pieczywa i dodatkami do niego, a wychowawcy klas poprzez pokaz uczniom prezentacji multimedialnych promowali zalety różnych rodzajów pieczywa i zasady prawidłowego żywienia. W ramach „Tygodnia Chleba i Zdrowego Stylu Życia ” zorganizowano liczne, ogólnoszkolne konkursy kulinarne związane z chlebem i dodatkami do chleba. Uczniowie mogli tutaj zaprezentować swoje talenty kulinarne, przećwiczyć dekorację potraw i zaprezentować jak najciekawiej swoje stoisko. Stoiska były zawsze oceniane przez komisję konkursową, a uczniowie, którzy najlepiej zaprezentowali swoje stoiska otrzymywali nagrody. Były też gazetki informujące o zaletach pieczywa , plakaty,  które pojawiały się w klasach i na korytarzach naszej szkoły.

Aby poszerzyć wiedzę uczniów z zakresu wytwarzania zdrowego pieczywa organizowane są zajęcia w piekarniach. Największy wkład w tym zakresie ma piekarnia  ,,Samopomoc Chłopska” w Miedznie, gdzie od 11 lat uczniowie mają możliwość - pod fachowym okiem piekarzy - przygotowywać różne rodzaje pieczywa. To upieczone przez uczniów można degustować na  szkolnych wystawach. „Rolnik” współpracuje również z piekarnią w Bielanach i Korczewie.

Od kilku lat uczniowie klas gastronomicznych prowadzą warsztaty sporządzania ciasta chlebowego dla uczniów innych kierunków. Przygotowuje się tu ciasto chlebowe z różnych rodzajów mąki i z różnymi dodatkami. Każdy może przygotować takie ciasto.
W ramach promocji zdrowego stylu życia i aktywności fizycznej nauczyciele wychowania  fizycznego organizują zajęcia fitness w zaprzyjaźnionym klubie Energy Fitness Family Club”
W celu poznania zasad zdrowego żywienia odbywają się spotkania z dietetykiem i psychodietetykiem, które cieszą się dużym zainteresowaniem uczniów i nauczycieli. Można także indywidualnie skorzystać z porad dietetyka. Osoby chętne mogą określić swoje BMI i zapoznać się z interpretacją wyników, a w gabinecie pielęgniarki szkolnej każdy uczeń może zmierzyć ciśnienie i określić poziom cukru we krwi.
W 2017 roku po raz pierwszy w szkole gościli przedstawiciele lokalnych władz, a w 2018 r. społeczność szkolna wyszła z akcją „Tygodnia Chleba i Zdrowego Stylu Życia” do środowiska lokalnego i nawiązała współpracę z Sokołowskim Ośrodkiem Kultur, gdzie organizowane są obchody Święta Chleba dla mieszkańców naszego regionu.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo




Reklama
Wróć do