
W tym roku Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego świętował 11. edycję ,,Tygodnia Chleba i Zdrowego Stylu Życia”.
W tym roku Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego świętował 11. edycję ,,Tygodnia Chleba i Zdrowego Stylu Życia”.
- Główną ideą akcji jest upowszechnianie tradycyjnych metod wypieku chleba ,,Bo w naszej Polskiej Tradycji ,,Chleb” to symbol życia, urodzaju i hojności BOGA”. Promujemy więc pieczywo żytnie i pszenno-żytnie przygotowane za zakwasie, drożdżach, które każdy może przygotować w domu, prowadzimy warsztaty przygotowania ciasta chlebowego i propagujemy zasady zdrowego stylu życia – podkreśla dyrektor ZS CKR w Sokołowie Podlaskim Sławomir Wróblewski.
W ciągu 11 lat szkoła w różnorodny sposób realizowała idee tej akcji.
Od 2008 r. uczniowie kierunków gastronomicznych przygotowywali wystawy połączone z degustacją pieczywa i dodatkami do niego, a wychowawcy klas poprzez pokaz uczniom prezentacji multimedialnych promowali zalety różnych rodzajów pieczywa i zasady prawidłowego żywienia. W ramach „Tygodnia Chleba i Zdrowego Stylu Życia ” zorganizowano liczne, ogólnoszkolne konkursy kulinarne związane z chlebem i dodatkami do chleba. Uczniowie mogli tutaj zaprezentować swoje talenty kulinarne, przećwiczyć dekorację potraw i zaprezentować jak najciekawiej swoje stoisko. Stoiska były zawsze oceniane przez komisję konkursową, a uczniowie, którzy najlepiej zaprezentowali swoje stoiska otrzymywali nagrody. Były też gazetki informujące o zaletach pieczywa , plakaty, które pojawiały się w klasach i na korytarzach naszej szkoły.
Aby poszerzyć wiedzę uczniów z zakresu wytwarzania zdrowego pieczywa organizowane są zajęcia w piekarniach. Największy wkład w tym zakresie ma piekarnia ,,Samopomoc Chłopska” w Miedznie, gdzie od 11 lat uczniowie mają możliwość - pod fachowym okiem piekarzy - przygotowywać różne rodzaje pieczywa. To upieczone przez uczniów można degustować na szkolnych wystawach. „Rolnik” współpracuje również z piekarnią w Bielanach i Korczewie.
Od kilku lat uczniowie klas gastronomicznych prowadzą warsztaty sporządzania ciasta chlebowego dla uczniów innych kierunków. Przygotowuje się tu ciasto chlebowe z różnych rodzajów mąki i z różnymi dodatkami. Każdy może przygotować takie ciasto.
W ramach promocji zdrowego stylu życia i aktywności fizycznej nauczyciele wychowania fizycznego organizują zajęcia fitness w zaprzyjaźnionym klubie Energy Fitness Family Club”
W celu poznania zasad zdrowego żywienia odbywają się spotkania z dietetykiem i psychodietetykiem, które cieszą się dużym zainteresowaniem uczniów i nauczycieli. Można także indywidualnie skorzystać z porad dietetyka. Osoby chętne mogą określić swoje BMI i zapoznać się z interpretacją wyników, a w gabinecie pielęgniarki szkolnej każdy uczeń może zmierzyć ciśnienie i określić poziom cukru we krwi.
W 2017 roku po raz pierwszy w szkole gościli przedstawiciele lokalnych władz, a w 2018 r. społeczność szkolna wyszła z akcją „Tygodnia Chleba i Zdrowego Stylu Życia” do środowiska lokalnego i nawiązała współpracę z Sokołowskim Ośrodkiem Kultur, gdzie organizowane są obchody Święta Chleba dla mieszkańców naszego regionu.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie