
Po daniach ze ślimaków przyszedł czas na niedocenianą u nas wołowinę. Uczniowie sokołowskiego ?Rolnika? mieli okazję uczestniczyć w ciekawych warsztatach kulinarnych pod okiem specjalistów z firmy Sokołów S.A.
Po daniach ze ślimaków przyszedł czas na niedocenianą u nas wołowinę. Uczniowie sokołowskiego ?Rolnika? mieli okazję uczestniczyć w ciekawych warsztatach kulinarnych pod okiem specjalistów z firmy Sokołów S.A.
W ramach współpracy z firmą Sokołów S.A. i dzięki uprzejmości prezesa Bogusława Miszczuka, młodzież z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim miała możliwość uczestniczenia w ciekawych warsztatach kulinarnych. To, co zaprezentowali nam profesjonalni kucharze: Dominik Moskalenko i Piotr Pietraniuk, zachwyciło uczestników warsztatów. Firma Sokołów? S.A. promuje produkty z wołowiny i sądząc po wrażeniach naszych uczniów, udało się to osiągnąć.
Najpierw wysłuchaliśmy ciekawej prezentacji: ?Razem w przyszłość? ? skierowanej do hodowców bydła i trzody chlewnej oraz najnowszych informacji o firmie Sokołów SA.
W części praktycznej warsztatów młodzież z klasy I technik żywienia i usług gastronomicznych, pod czujnym okiem profesjonalnych kucharzy, pracowała w grupach. Jedni przygotowywali burgery, drudzy natomiast carpaccio, tatara i steki. Po krótkim pokazie mistrzów, młodzież sama zabrała się do pracy. Jak to w kuchni bywa, wrzało jak w ulu, co nie przeszkodziło szefom w utrzymaniu dyscypliny i porządku. W ruch poszły noże. W powietrzu unosił się zapach świeżo krojonej pietruszki, smażonych burgerów i czosnku. Całości dopełniła estetyczna prezentacja wszystkich potraw w wykonaniu mistrzów. Następnie przyszedł czas na degustację?
URSZULA JAROSZ
AGNIESZKA BORYSIAK
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Niech patrzy z zazdrością dyrekcja Zespołu Szkół Nr 1 co straciła na zerwaniu współpracy z "Sokołów SA"