
Uczniowie klas pierwszych z techników: gastronomicznego i weterynarii z ZS CKR w Sokołowie Podlaskim wzięli udział w ciekawych warsztatach w Warszawie i w Józefowie.
Uczniowie klas pierwszych z techników: gastronomicznego i weterynarii z ZS CKR w Sokołowie Podlaskim wzięli udział w ciekawych warsztatach w Warszawie i w Józefowie.
Opiekę nad uczniami w czasie wyjazdu sprawowały panie Władysława Kiciak, Jolanta Plewa i Agnieszka Borysiak. A warsztaty zorganizowano w kilku bardzo różniących się od siebie miejscach.
U Wedla
-?Zacznij dzień od przyjemności?? takim hasłem zostaliśmy powitani w pijalni czekolady E. Wedla. Pokaz i warsztaty odbywały się w ?Staroświeckim sklepie? zlokalizowanym w przedwojennej kamienicy należącej do Emila Wedla ? relacjonują uczniowie. - Na miejscu zapoznaliśmy się ze sposobem produkcji różnych gatunków czekolady, mieliśmy też możliwość dekorowania wyrobów piernikowych. Na zakończenie degustowaliśmy gorącą czekoladę z bitą śmietaną. Z drobnymi upominkami i w dobrym humorze opuściliśmy kamienicę. Zdjęcie zrobione przed sklepem pokazuje, jak pozytywnie wpływa czekolada na nastrój człowieka - podkreślają
Konie i bombki
Kolejnym miejscem, które odwiedzili uczniowie była stajnia VEX w Józefowie. ? Tam mogliśmy zobaczyć pokaz jazdy konnej. Właściciele oprowadzili nas po pensjonacie dla koni, który prowadzą od roku. Każde ze zwierząt ma udokumentowaną karierę sportową. Konie były bardzo przyjazne, chętnie pozowały z nami do zdjęć ? relacjonują uczniowie. - Kolejnym ciekawym punktem programu była fabryka bombek w Józefowie. Silverado jest firmą rodzinną, która powstała w 1995 roku. Od tego czasu zajmuje się tworzeniem ręcznie produkowanych ozdób choinkowych ze szkła. Wszystkie bombki powstają w oparciu o tradycyjne metody, co stanowi o ich niepowtarzalności i atrakcyjności. Co roku, wzorując się na obowiązujących trendach, powstaje nowa kolekcja ozdób, która jest prezentowana podczas styczniowych targów Christmas World we Frankfurcie nad Mennem. We wzorcowni obejrzeliśmy dotychczasowe propozycje. Piękne, wzbudzające w nas zachwyt kolorowe bombki o różnych kształtach i w różnych rozmiarach. Dzięki uprzejmości właścicieli poznaliśmy proces produkcji bombek ? odwiedziliśmy ?małą hutę szkoła?, gdzie nasz kolega wcielił się w rolę twórcy bombek. Widzieliśmy srebrzenie bombek i sposoby ręcznego ich dekorowania. Podczas zorganizowanych dla nas warsztatów przygotowaliśmy kartki świąteczne dla naszych przyjaciół ? mówią uczestnicy wyprawy.
Ostatnim punktem wycieczki były zajęcia w galerii handlowej. Tam klasa Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych zapoznała się z różnymi formami działalności w gastronomii i ofertą handlową. Zdjęcia, które zrobili uczniowie, zostaną wykorzystane na zajęciach w szkole.
OPR. BG
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie