Reklama

Jak dbać o odporność? To proste, wystarczy tylko stosować...

16/11/2020 00:01

W obecnych czasach warto skupić się na własnym zdrowiu i budowaniu odporności. Warto jednak robić to w naturalny sposób. Idealnym sposobem jest miód. Jak go odpowiednio stosować by nie stracił właściwości?

W obecnych czasach warto skupić się na własnym zdrowiu i budowaniu odporności. Warto jednak robić to w naturalny sposób. Idealnym sposobem jest miód. Jak go odpowiednio stosować by nie stracił właściwości?

Często łapiesz infekcje, szybko się męczysz, źle sypiasz? W czasie pandemii koronawirusa SARS-CoV-2 sporo mówi się o odporności organizmu i o tym, jak ją wspierać. Możesz ją wzmocnić wprowadzając w życie kilka prostych rad. 

Budowanie odporności to proces długi i skomplikowany. Z dnia na dzień nie jesteśmy w stanie jej wzmocnić. Tylko długofalowa praca przyniesie efekty.

Układ odpornościowy możemy pobudzić przez odpowiednie, codzienne, zachowanie. Zdrowy styl życia, czyli zbilansowana dieta, jedzenie warzyw i owoców, spożywanie minimum 2 litrów wody dziennie, a także regularna aktywność fizyczna i odpowiedni wypoczynek to pierwszy krok. 

Co warto dołączyć do codziennych nawyków, a sprawi, że budowanie odporności będzie efektywniejsze? Jedzenie miodu. 

Miód to naturalny środek na odporność. Znakomicie stymuluje układ immunologiczny, przez co wspiera organizm w walce z bakteriami i wirusami. To źródło przeciwutleniaczy. Niezwykle istotnych składników, które pomagają blokować wolne rodniki w organizmie i chronić nasze komórki. W ten sposób zapobiega wielu chorobom

Dla wzmocnienia odporności miód najlepiej przyjmować na czczo np. w postaci napoju. Warto jednak by napój był ciepły (nie może być gorący). Należy bowiem pamiętać, że wysoka temperatura dezaktywuje składniki biologicznie czynne, a to są kluczowe dla odporności.

 

Wysoką aktywność antybiotyczną wykazuje miód lipowy. Dlatego też poleca się go pomocniczo przy leczeniu zapalenia oskrzeli, grypy i wszelkiego rodzaju przeziębień.

Doskonale wspiera proces leczenia ze względu na swoje działanie napotne, a także wykrztuśne i przeciwgorączkowe. Miód lipowy możemy spożywać po rozpuszczeniu w herbacie lub mleku. 

Prawdziwą bombą witaminową będzie także woda z cytryną i miodem. Taka mieszanka odtruwa organizm oraz wspomaga odchudzanie. 

Miód nie tylko wzmocni układ odpornościowy, ale również doda energii i obniży ryzyko wielu chorób.

Miód ma również szerokie zastosowanie w kuchni. Może doskonale pełnić rolę zamiennika niezbyt zdrowego białego cukru, bo jest pełnowartościowym, całkowicie naturalnym środkiem słodzącym. Wzbogaca smak sałatek, ciast i deserów. Miodem warto zastąpić bogate w cukry czekoladowe słodycze. 

Pamiętajmy każdego dnia o miodzie. Dzięki temu, będziemy cieszyć się dobrze funkcjonującym układem odpornościowym, a to z kolei wpłynie na nasze zdrowie i nie będziemy podatni na infekcje wirusowe. 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo




Reklama
Wróć do