Reklama

Jury doceniło barszcz z prośnianek i kurczaka w dyni

23/10/2017 14:52

Coroczny Festiwal Kuchni Regionalnej „Jesień na Mazowszu i Podlasiu” to jedna z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych imprez organizowanych w Sokołowskim Ośrodku Kultury.

Coroczny Festiwal Kuchni Regionalnej „Jesień na Mazowszu i Podlasiu” to jedna z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych imprez organizowanych w Sokołowskim Ośrodku Kultury.

Tegoroczna edycja odbyła się w nieco innej formule niż zwykle. Mimo to Turniej Smaków „Jesień na Wielkim Gościńcu Litewskim” cieszył się wielkim zainteresowaniem zarówno ze strony wystawców jak i kupujących. Różnorodność prezentowanych potraw, warsztaty kulinarne, lekcja tradycyjnego kiszenia kapusty oraz warsztaty artystyczne dla dzieci przyciągnęły setki mieszkańców naszego miasta i zainteresowanych z różnych stron Polski. 
22 października na dolnym holu SOK królowały stoły suto zastawione jesiennymi potrawami. Większość z nich przyrządzona była z plonów jesieni tj. ziemniaków, dyni, grzybów, marchwi, buraków i kapusty, a także swojskich mięs, pasztetów, ciast, chlebów, serów, nalewek i przetworów.
Punktem kulminacyjnym imprezy jak zwykle był konkurs na najsmaczniejszy napitek potrawę regionalną. Inwencja gospodyń przygotowujących dania z jesiennych warzyw i owoców była ogromna. Panie przywoływały tradycyjne przepisy swoich babć, ale zaprezentowały również własne kulinarne eksperymenty. W ten sposób powstały smakowitości niezwykle oryginalne i miłe dla podniebienia, które zachwyciły wymagających jurorów. 

W tym roku laur zwycięstwa przyznawano w dwóch kategoriach. W kategorii potrawy zwyciężyły: Danuta Zawadzka z Żulina za barszcz z prośnianek, Cecylia Kur z Białobrzegów za cukinię faszerowaną, Ewelina Cieślak z Trebnia za kurczaka w dyni. Wyróżnienia przyznano Anieli Panaszkiewicz z Jabłonny Lackiej za pyzy w zalewie makowej oraz Małgorzacie Dąbkowskiej-Gelbrecht z Węgrowa za roladę ziemniaczaną. Zwycięskie napitki zostały przygotowane przez: Ewelinę Cieślak z Trebnia – miętówka, Cecylię Kur z Białobrzegów - Nalewka Zdrowia, Monikę Mazurek z Dziegietni - nalewka z pigwy. W tej kategorii wyróżniono Izabellę Rutkowską z Anielina za syrop imbirowy z miodem i Zofię Kalinowską z Tchórznicy Włościańskiej za nalewkę z kwiatów czarnego bzu.

Na pierwszym Turnieju Smaków organizowanym przez Sokołowski Ośrodek Kultury i Wielki Gościniec Litewski odbyły się również warsztaty kulinarne prowadzone przez sławę w świecie gastronomii. Joanna Jakubiuk, często nazywana mistrzynią pierogów, opowiedziała o kuchni prawosławia oraz wielokulturowości na szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego. Nie obyło się również bez pokazów kulinarnych i degustacji.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo




Reklama
Wróć do