
?Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia " zorganizowano w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim.
?Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia " zorganizowano w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim.
Pomysłodawcą ogólnopolskiej akcji jest Fundacja Dobre Życie. W tym roku pod kierunkiem wicedyrektora Karola Niemirki i nauczycieli przedmiotów gastronomicznych między 16 a 23 października przeprowadzono szereg działań, promujących zdrowy styl życia, zdrowe odżywiania . Szczególny nacisk położono na uświadomienie uczniom roli chleba w żywienia człowieka.
Nie tylko teoria
16 października klasy pierwsze technikum żywienia i usług gastronomicznych pod opieką Władysławy Kiciak, Edyty Krasnodębskiej i Małgorzaty Stańskiej odwiedziły gospodarstwo ekologiczne ,,Dąbrówka? w Hołowienkach. Tam pod po okiem właścicieli uczniowie przygotowali ciasto na sękacz i z wielkim zaangażowaniem uczestniczyli w procesie pieczenia tego regionalnego przysmaku. Mieli również możliwość spróbować chleba na zakwasie, upieczonego przez gospodarzy.
Ich starsi koledzy z klasy II pod opieką Małgorzaty Stańskiej i Władysławy Kiciak uczestniczyli w zajęciach wypieku chleba w tradycyjnej piekarni GS Samopomoc Chłopska w Miedznie. Przygotowane przez uczniów bochenki upieczono w tradycyjnym piecu chlebowym opalanym węglem.
Już w szkole, na zajęciach praktycznych młodzież technikum i zasadniczej szkoły zawodowej uczestniczyła w warsztatach pieczenia chleba. Uczniowie pod kierunkiem nauczycieli przygotowali zakwas i wykonali cały proces produkcyjny chleba żytniego.
Sami upiekli
W ramach akcji uczniowie klas pierwszych obejrzeli prezentację multimedialną o zasadach prawidłowego żywienia, pod hasłem ?Chleb to zdrowie?. Młodzież z klas techniku Architektury Krajobrazu pod kierunkiem Iwony Kublik przygotowała oprawę graficzną i modele pieczywa. Zorganizowano też zajęcia aerobiku pod kierunkiem Małgorzaty Krakowskiej i rozgrywki piłki nożnej pod kierunkiem pana Waldemara Raźniaka, które promowały aktywność fizyczną wśród młodzieży. Młodzież klas I uczestniczyła w spotkaniu z panią dietetyk Esterą Deptułą, poświęconym zasadach właściwego żywienia.
Punktem kulminacyjnym całego tygodnia była wystawa, na której zaprezentowano chleby pieczone przez młodzież. Uczniowie przygotowali je z wykorzystaniem mąki żytniej, pszennej - bez dodatków i z różnymi nasionami ? słonecznika, soi, rodzynek, suszonych owoców itp.
Rozstrzygnięto też szkolny konkurs ?Moje drugie śniadanie?. Potrawy oceniało jury, w skład którego weszli: wicedyrektor Karol Niemirka i nauczyciele Katarzyna Rytel, Aneta Wyszomierska i Katarzyna Dmowska.
I miejsce
Klasa TŻiUG III B: Patrycja Ruszkowska, Piotr Dybowski, Sebastian Gołos
Klasa I TW: Klaudia Soszyńska, Marta Prochniuk, Maja Hardej
II miejsce
klasa TŻiUG III A: Olga Ankiewicz, Klaudia Czarnecka, Anna Sobotka
Klasa II technik weterynarii: Aneta Księżopolska, Sylwia Strzała
III miejsce
klasa I TŻiUG: Patrycja Danielak, Kuba Miszczuk
Klasa II TŻiUG: Dominika Marchel, Karolina Zębrowska, Małgorzata Teodorczuk
Klasa I TMR: Paweł Wyszomirski, Karol Rytel, Kamil Przystupa.
INFO/FOT. ZS CKR W SOKOŁOWIE PODLASKIM
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie