Reklama

?Rolnik? sięga do tradycji

14/11/2015 16:15

?Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia " zorganizowano w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim.

?Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia " zorganizowano w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim.

Pomysłodawcą ogólnopolskiej akcji jest Fundacja Dobre Życie. W tym roku pod kierunkiem wicedyrektora Karola Niemirki i nauczycieli przedmiotów gastronomicznych między 16 a 23 października przeprowadzono szereg działań, promujących zdrowy styl życia, zdrowe odżywiania . Szczególny nacisk położono na uświadomienie uczniom roli chleba w żywienia człowieka.

Nie tylko teoria

16 października klasy pierwsze technikum żywienia i usług gastronomicznych pod opieką Władysławy Kiciak, Edyty Krasnodębskiej i Małgorzaty Stańskiej odwiedziły gospodarstwo ekologiczne ,,Dąbrówka? w Hołowienkach. Tam pod po okiem właścicieli uczniowie przygotowali ciasto na sękacz i z wielkim zaangażowaniem uczestniczyli w procesie pieczenia tego regionalnego przysmaku. Mieli również możliwość spróbować chleba na zakwasie, upieczonego przez gospodarzy.

Ich starsi koledzy z klasy II pod opieką Małgorzaty Stańskiej i Władysławy Kiciak uczestniczyli w zajęciach wypieku chleba w tradycyjnej piekarni GS Samopomoc Chłopska w Miedznie. Przygotowane przez uczniów bochenki upieczono w tradycyjnym piecu chlebowym opalanym węglem.

Już w szkole, na zajęciach praktycznych młodzież technikum i zasadniczej szkoły zawodowej uczestniczyła w warsztatach pieczenia chleba. Uczniowie pod kierunkiem nauczycieli przygotowali zakwas i wykonali cały proces produkcyjny chleba żytniego.

Sami upiekli

W ramach akcji uczniowie klas pierwszych obejrzeli prezentację multimedialną o zasadach prawidłowego żywienia, pod hasłem ?Chleb to zdrowie?. Młodzież z klas techniku Architektury Krajobrazu pod kierunkiem Iwony Kublik przygotowała oprawę graficzną i modele pieczywa. Zorganizowano też zajęcia aerobiku pod kierunkiem Małgorzaty Krakowskiej i rozgrywki piłki nożnej pod kierunkiem pana Waldemara Raźniaka, które promowały aktywność fizyczną wśród młodzieży. Młodzież klas I uczestniczyła w spotkaniu z panią dietetyk Esterą Deptułą, poświęconym zasadach właściwego żywienia.

Punktem kulminacyjnym całego tygodnia była wystawa, na której zaprezentowano chleby pieczone przez młodzież. Uczniowie przygotowali je z wykorzystaniem mąki żytniej, pszennej - bez dodatków i z różnymi nasionami ? słonecznika, soi, rodzynek, suszonych owoców itp.

Rozstrzygnięto też szkolny konkurs ?Moje drugie śniadanie?. Potrawy oceniało jury, w skład którego weszli: wicedyrektor Karol Niemirka i nauczyciele Katarzyna Rytel, Aneta Wyszomierska i Katarzyna Dmowska.

I miejsce

Klasa TŻiUG III B: Patrycja Ruszkowska, Piotr Dybowski, Sebastian Gołos

Klasa I TW: Klaudia Soszyńska, Marta Prochniuk, Maja Hardej

II miejsce

klasa TŻiUG III A: Olga Ankiewicz, Klaudia Czarnecka, Anna Sobotka

Klasa II technik weterynarii: Aneta Księżopolska, Sylwia Strzała

III miejsce

klasa I TŻiUG: Patrycja Danielak, Kuba Miszczuk

Klasa II TŻiUG: Dominika Marchel, Karolina Zębrowska, Małgorzata Teodorczuk

Klasa I TMR: Paweł Wyszomirski, Karol Rytel, Kamil Przystupa.

INFO/FOT. ZS CKR W SOKOŁOWIE PODLASKIM

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo




Reklama
Wróć do