Reklama

Sukcesy naszych gospodyń na Międzynarodowym Turnieju Smaków w Liwie

10/09/2020 09:38

Koło Gospodyń Wiejskich w Hołowienkach nagrodzono za „Gościniec z podróży księżniczki Cetyni”, a Karolinę Dorosz z Sokołowa Podlaskiego za żeberka z kapustą pod kołderką.

Koło Gospodyń Wiejskich w Hołowienkach nagrodzono za „Gościniec z podróży księżniczki Cetyni”, a Karolinę Dorosz z Sokołowa Podlaskiego za żeberka z kapustą pod kołderką.

6 września na Zamku w Liwie odbył się VII Międzynarodowy Turniej Smaków zorganizowany przez : Lokalną Organizację Turystyczną Wielki Gościniec Litewski, Sokołowski Ośrodek Kultury oraz Zamek w Liwie . Projekt dofinansowano ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu „EtnoPolska 2020”. Narodowe Centrum Kultury oraz Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego udzieliło patronatu imprezie, która w roku 2016 została uznana za jeden z najlepszych produktów turystycznych Mazowsza.
Cieszący się dużym zainteresowaniem Turniej zgromadził ponad 60 wystawców z Mazowsza oraz Podlasia. Swoje stoiska miały: m.in. Warszawskie Muzeum Sportu i Turystyki, Sokołowski Ośrodek Kultury, Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu oraz Miasto Węgrów, gminy, stowarzyszenia, lokalne grupy działania, koła gospodyń wiejskich, znane restauracje, podmioty prywatne oraz twórcy ludowi.
Dużym powodzeniem cieszyły się warsztaty serowe poprowadzone przez firmę SERMLEK z Jarnic, warsztaty zielarstwa i ziołolecznictwa poprowadzone przez Muzeum Rolnictwa oraz warsztaty tkactwa i robienia kwiatów z bibuły poprowadzone przez twórczynie ludową z Ruchny Małgorzatę Pepłowską.
Wśród wystawców nie zabrakło przedstawicieli gminy Sabnie, która jest członkiem LOT Wielki Gościniec Litewski. Koło Gospodyń Wiejskich w Hołowienkach pod przewodnictwem Krystyny Hilaruk przygotowało nie tylko znakomite stoisko ze smakołykami charakterystycznymi dla regionu, ale też foldery promocyjne gminy Sabnie. Największym powodzeniem cieszyły się parowce z soczewicą, ciasteczka amoniaczki i sernik z wiejskiego sera.
Hołowienki startowały w dwóch kategoriach konkursowych. Do pierwszej („Najsmaczniejsza potrawa na WGL”) zgłosiły zupę „zarzucajkę” serwowaną w gminie Sabnie od wielu lat. Ostatecznie jednak jurorzy docenili danie przygotowane przez inną reprezentantkę powiatu sokołowskiego - II nagrodę w wysokości 1 tys. zł oraz puchar otrzymała Karolina Dorosz z Sokołowa Podlaskiego za pieczone żeberka z kapustą pod kołderką.
„Gościniec z podróży księżniczki Cetyni” urzekł jurorów, którzy przyznali KGW w Holowienkach trzecią nagrodę i puchar Wojciecha Wielądko oraz 600 zł. Trudno się dziwić, bo w koszu znalazły się: nadbużańska kiełbasa jałowcowa sucha, polędwica dojrzewająca, syrop z kwiatu czarnego bzu, miód wielokwiatowy z lokalnej pasieki, malizny na spirytusie, konfitura wiśniowa, dwie nalewki : malinowa i na lubczyku, woreczek z suszonymi ziołami zebranymi na ekologicznych łąkach chleb wiejski na zakwasie. Do kosza poza smakołykami wsadzono też folder Gminy Sabnie i mapę Szlaku Turystycznego WGL oraz Szlaku Unitów Sokołowskich. Oba te szlaki prowadzą bowiem przez gminę Sabnie.
Konkurencja w obu kategoriach była bardzo duża - 21 zgłoszeń w kategorii „Danie Główne” oraz 16 zgłoszeń w kategorii „Gościniec z Podróży”.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo




Reklama
Wróć do