Reklama

To była niezwykła grecka przygoda uczniów „Rolnika”

13/06/2018 18:48

Grupa młodzieży z Zespołu Szkół Centrum kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim o profilu kształcenia technik żywienia i usług gastronomicznych zakończyła dwutygodniowe praktyki zawodowe w Grecji, w rejonie Riwiery Olimpijskiej.

Grupa młodzieży z Zespołu Szkół Centrum kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim o profilu kształcenia technik żywienia i usług gastronomicznych zakończyła dwutygodniowe praktyki zawodowe w Grecji, w rejonie Riwiery Olimpijskiej. 

Staż odbył się w ramach projektu „Europejska jakość kształcenia – staże zawodowe w greckich obiektach gastronomiczno-hotelarskich” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego PO WER. Organizatorem projektu był Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim, a greckim partnerem Golden Sun Mobility Center. Udział w dwutygodniowym stażu zagranicznym miał za zadanie ułatwić uczniom m.in. praktyczne wykorzystanie teoretycznej wiedzy zdobytej w trakcie nauki szkolnej, poznanie nowoczesnych standardów w europejskiej branży gastronomicznej, podniesienie kompetencji językowych w zakresie angielskiego, czy też wsparcie rozwoju osobistego i zawodowego uczniów.

Grecja, jako kraj rozwinięty turystycznie, oferuje możliwość zdobycia szerokiego zakresu umiejętności w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Uczestnicy stażu, przebywając w środowisku wielokulturowym posługiwali się językiem angielskim oraz doskonalili kompetencji zawodowe zgodnie z nowoczesnymi standardami europejskimi, dzięki czemu, mamy nadzieję, wzrosła konkurencyjność naszych młodych specjalistów na krajowym i europejskim rynku pracy. Już wkrótce wszyscy uczniowie otrzymają wydane w dwóch wersjach językowych (po angielsku i po polsku) europejskie certyfikaty Europass-Mobilność, które potwierdzają kwalifikacje zawodowe, podnoszą konkurencyjność ich posiadaczy na europejskim rynku pracy i stanowią cenną przepustkę do efektywnego poszukiwania pracy, a także certyfikaty ukończenia stażu zawodowego.

Dzięki udziałowi w stażu uczniowie zdobyli i podszkolili umiejętności w zakresie oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania, sporządzania i ekspedycji potraw i napojów oraz planowania i realizacji usług gastronomicznych. Poznali funkcjonowanie obiektów gastronomicznych w odmiennym środowisku kulturowym, zasady współpracy w zespole międzynarodowym, przepisy BHP, techniki pracy i słownictwo typowe dla danej branży, a także porównali warunki i zasady pracy z warunkami polskimi. W trakcie stażu rozwinęli kompetencje osobiste dotyczące umiejętności autoprezentacji, zdyscyplinowania, radzenia sobie ze stresem, czy odpowiedzialności za swoje decyzje. 
W ramach programu kulturowego stażyści odbyli wycieczkę do manufaktury ikon religijnych oraz zwiedzili wpisane na listę światowego dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego UNESCO, prawosławne klasztory w Meteorach. Jedną z atrakcji połączoną ze zdobywaniem praktycznego doświadczenia była wizyta w fabryce oliwy.
Kto wie, może ktoś ze stażystów będzie miał okazję pracować w przyszłości greckiej kuchni? Być może niektórzy w przyszłości zajmą kierownicze stanowiska lub zmierzą się z prowadzeniem własnej restauracji? Mamy nadzieję, że uczestnictwo w projekcie przyczyni się w przyszłości do poprawy usług gastronomiczno-hotelarskich w regionie Sokołowa Podlaskiego!

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo




Reklama
Wróć do