
W niedzielę, 16 października, w Sokołowskim Ośrodku Kultury odbędzie się 15. edycja Festiwalu Kuchni Regionalnej "Jesień na Mazowszu i Podlasiu".
W niedzielę, 16 października, w Sokołowskim Ośrodku Kultury odbędzie się 15. edycja Festiwalu Kuchni Regionalnej "Jesień na Mazowszu i Podlasiu".
Festiwal Kuchni Regionalnej ?Jesień na Mazowszu i Podlasiu? to jedna z najsmaczniejszych imprez organizowanych w Sokołowskim Ośrodku Kultury.
16 października w godzinach 10-14 na dolnym holu SOK królować będą stoły suto zastawione jesiennymi potrawami. Większość z nich przyrządzona jest z ziemniaków, nie zabraknie jednak potraw z dyni, grzybów, marchwi, buraków i kapusty a także swojskich mięs, pasztetów, ciast, chlebów, serów, nalewek i przetworów.
Od wielu lat festiwal odbywa się w formie konkursu na najsmaczniejszą potrawę regionalną przygotowaną z użyciem darów jesieni. Inwencja gospodyń przygotowujących dania z jesiennych warzyw i owoców jest ogromna. Panie przywołują tradycyjne przepisy swoich babć, ale też same chętnie eksperymentują. W ten sposób powstają smakowitości niezwykle oryginalne i miłe dla podniebienia.
Na licznych stoiskach gospodynie z powiatu sokołowskiego zaprezentują najsmaczniejsze dania regionalne, przygotowane według tradycyjnych receptur. Starania uczestników festiwalu oceni jury, które zwróci uwagę na smak i wygląd dań oraz pochodzenie przepisów, według których zostały przyrządzone.
Zapraszamy do zakupu i degustacji: regionalnych potraw z ziemniaka, mięsa, grzybów, sezonowych owoców i warzyw swojskich wędlin, pasztetów, ciast i chleba, nalewek, przetworów oraz produktów z miodu pszczelego.
O godz. 13:00 w Galerii "Dom" w SOK odbędzie się rozstrzygnięcie konkursu na najsmaczniejszą potrawę z plonów jesieni, następnie wreczenie nagród i dyplomów.
Zapraszamy!
INFO: SOK
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie