
Bezpłatnie będą mogli zrobić kurs baristy, poznać kuchnie świata, zdobyć uprawnienia operatora kos spalinowych czy zgłębić tajniki pielęgnacji ogrodów.
Bezpłatnie będą mogli zrobić kurs baristy, poznać kuchnie świata, zdobyć uprawnienia operatora kos spalinowych czy zgłębić tajniki pielęgnacji ogrodów.
Kursy i warsztaty dla uczniów ZS CKR w Sokołowie Podlaskim realizowane będą w ramach projektu, którego liderem jest Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, a partnerem Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Realizowany będzie on do 30 września 2020 r. Na działania związane z projektem, który obejmuje też inne szkoły rolnicze w Polsce przeznaczonych zostanie blisko 4,5 mln zł.
Do projektu zostanie zakwalifikowanych co najmniej 254 uczniów z kierunków nauczania: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik architektury krajobrazu, technik agrobiznesu, technik mechanizacji rolnictwa, technik rolnik oraz technik weterynarii.
- Uczniowie będą mogli skorzystać z kursów, które dadzą im dodatkowe umiejętności i kwalifikacje oraz z warsztatów organizowanych m.in. na uczelniach wyższych. Dla 204 osób przewidziano też płatne staże, które realizować można będzie u pracodawców z całego Mazowsza – wyjaśnia dyrektor ZS CKR w Sokołowie Podlaskim Sławomir Wróblewski. - Propozycji jest sporo i są różnorodne. Doskonale uzupełnią one ofertę szkoły, a uczniom dadzą dodatkowe korzyści.
Na liście projektowych działań dla uczniów, którzy zechcą po zakończeniu nauki związać się z gastronomią są: kurs „Kelner”, warsztaty „Akademia florystyki – dekoracja stołów”, „Barista”, „Kuchnie świata”, „Akademia tortownia” czy laboratorium „Akademia Zdrowej Żywności’ na uczelni wyższej.
Przyszłym rolnikom, ale nie tylko, przydadzą się kursy „Obsługa kombajnu”, „Operator pilarek spalinowych”, „Operator kos spalinowych”, „Przygotowanie zwierząt do aukcji”, „Operator wózków widłowych”, „Rozpoznawanie gatunków roślin”, „Pielęgnacja ogrodów”, „Inseminator”, „Pielęgnacja racic i poroża”.
Dla wszystkich kierunków kształcenia przewidziano warsztaty na uczelniach wyższych. W ramach projektu uczniowie będą mieli też okazję uczyć się języka obcego zawodowego, wziąć udział w warsztatach z zakresu komunikacji interpersonalnej i z pracy zespołowej. Z ramienia szkoły za realizację edukacyjnych działań odpowiedzialni są wicedyrektor Kazimierz Tarkowski i kierownik praktycznej nauki zawodu Katarzyna Rytel.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie