Reklama

Uczniowie z „Szarej” rozwijali swoje pasje kulinarne

25/05/2018 22:38

Zespół Szkół Nr 1 im. Krzysztofa Kamila Baczyńskiego w Sokołowie Podlaskim to szkoła otwarta na wszelkiego rodzaju współpracę z innymi placówkami, instytucjami i zakładami pracy, które mogą pomóc uczniom rozwijać swoje pasje i zainteresowania.

Zespół Szkół Nr 1 im. Krzysztofa Kamila Baczyńskiego w Sokołowie Podlaskim to szkoła otwarta na wszelkiego rodzaju współpracę z innymi placówkami, instytucjami i zakładami pracy, które mogą pomóc uczniom rozwijać swoje pasje i zainteresowania. 

Taką współpracę szkoła nawiązała z Restauracją Zamkowa w Drohiczynie, której właścicielka –  Teresa Nazarczuk, zaprosiła uczniów ZS Nr 1 do udziału w warsztatach kulinarnych zorganizowanych w jej restauracyjnej kuchni pod okiem wykwalifikowanych pracowników. Pierwsze spotkanie z cyklu: „Rozwijamy nasze pasje kulinarne” odbyło się 14. maja i zostało zaplanowane w ramach zajęć pozalekcyjnych dla uczniów klas pierwszych Technikum Nr 1 o kierunku technik hotelarstwa oraz Branżowej Szkoły I Stopnia Nr 1 o kierunku kucharz. 
W warsztatach wzięli udział uczniowie: Natalia Kamińska, Karolina Sawicka i Michał Gorczyca. Podczas zajęć uczestnicy nauczyli się przygotowywać potrawę regionalną z Podlasia – zaguby, która cieszy się dużym uznaniem wśród turystów odwiedzających Drohiczyn i okolice. Uczniowie z przyjemnością i zapałem podjęli wyzwanie przyrządzenia regionalnego specjału.
Już od września 2018 r. do przedsięwzięcia przyłączą się również uczniowie nowopowstałych kierunków: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik technologii żywności. Zdobyte doświadczenia kulinarne będą mogli doskonalić w profesjonalnej pracowni gastronomicznej, która powstanie na terenie Zespołu Szkól Nr 1. Utworzona ona zostanie ze środków pozyskanych z najnowszego projektu „Zintegrowany rozwój szkolnictwa szkolnego” w ramach priorytetu X Edukacja dla rozwoju regionu, który opiewa na 7 milionów złotych. 
W ramach projektu uczniowie naszej szkoły będą mogli również uczestniczyć w praktykach zawodowych organizowanych dla nich w renomowanych restauracjach w Polsce, stażach oraz kursach szkoleniowych. 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo




Reklama
Wróć do