27 maja uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim uczestniczyli w ciekawym projekcie informacyjno-szkoleniowym z zakresu jakości mięsa wołowego pt. ,,Stawiam na wołowinę” - III edycja.
27 maja uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim uczestniczyli w ciekawym projekcie informacyjno-szkoleniowym z zakresu jakości mięsa wołowego pt. ,,Stawiam na wołowinę” - III edycja.
Pomysłodawcą, koordynatorem powyższego projektu jest Związek ,,Polskie Mięso”. Głównym celem projektu jest objęcie profesjonalnym szkoleniem uczniów wybranych szkół gastronomicznych z zakresu jakości polskiego mięsa wołowego oraz przeprowadzenie instruktaży z zakresu obróbki technologicznej tego mięsa. W szkoleniu uczestniczyli uczniowie klas technikum żywienia i usług gastronomicznych i technologii żywności. Szkolenie poprowadził założyciel i właściciel Akademii Kulinarnej – Marcin Budynek, mistrz kulinarny, doświadczony szef kuchni, specjalizujący się w przygotowywaniu potraw z mięsa. Jego specjalnością jest kuchnia Polska w nowatorskim wydaniu.
Szkolenie “Stawiam na wołowinę!” podzielone zostało na dwa etapy: teoretyczny wykład dotyczący jakości i wartości odżywczej mięsa wołowego oraz praktyczne warsztaty kulinarne. W trakcie wykładu uczniowie zapoznali się z charakterystyką wysokiej jakości wołowiny kulinarnej. Marcin Budynek przedstawił najpopularniejsze rasy bydła, charakterystyczne dla polskich hodowli a także zaprezentował uczniom poszczególne kulinarne elementy wołowe, omawiając szerzej każdy z nich i zwracając uwagę na prawidłową obróbkę kulinarną. Podczas wykładu uczniowie uzyskali informacje na temat odżywczych właściwości mięsa wołowego, dojrzewania, sezonowania i wyróżników kulinarnych wołowiny.
W części warsztatowej „Stawiam na wołowinę!” udział brali uczniowie klasy I technikum żywienia i usług gastronomicznych, którzy zostali podzieleni na zespoły. Każdy zespół sporządzał potrawę z wołowiny m.in.: wołowinę po burgundzku, steki wołowe z pieczarkami, tatara wołowego z emulsją z żółtka, stir-fry z wołowiną, burgery z wołowiną i pieczonymi frytkami z batatów. Uczniowie aktywnie pracowali pod baczną opieką Marcina Budynka. Mistrz udzielał instruktażu i czuwał nad prawidłowym wykonywaniem poszczególnych czynności.
Podczas podsumowania uczestnicy otrzymali upominki i certyfikaty uczestnictwa. Dla uczniów było to bardzo ciekawe i inspirujące doświadczenie, wyrazili chęć uczestnictwa w następnych projektach. Dziękujemy bardzo, że mogliśmy wziąć udział w tak ciekawych i kreatywnych warsztatach, to dla nas wielkie wyróżnienie. Z niecierpliwością czekamy na następne.

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie