Reklama

W sokołowskim "Rolniku" postawili na wołowinę

10/06/2019 23:42

27 maja uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim uczestniczyli w ciekawym projekcie informacyjno-szkoleniowym z zakresu jakości mięsa wołowego pt. ,,Stawiam na wołowinę” - III edycja.

27 maja uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim uczestniczyli w ciekawym projekcie informacyjno-szkoleniowym z zakresu jakości mięsa wołowego pt. ,,Stawiam na wołowinę” - III edycja.

Pomysłodawcą, koordynatorem powyższego projektu jest Związek ,,Polskie Mięso”. Głównym celem projektu jest objęcie profesjonalnym szkoleniem uczniów wybranych szkół gastronomicznych z zakresu jakości polskiego mięsa wołowego oraz przeprowadzenie instruktaży z zakresu obróbki technologicznej tego mięsa. W szkoleniu uczestniczyli uczniowie klas technikum żywienia i usług gastronomicznych i technologii żywności. Szkolenie poprowadził założyciel i właściciel Akademii Kulinarnej – Marcin Budynek, mistrz kulinarny, doświadczony szef kuchni, specjalizujący się w przygotowywaniu potraw z mięsa. Jego specjalnością jest kuchnia Polska w nowatorskim wydaniu.

Szkolenie “Stawiam na wołowinę!” podzielone zostało na dwa etapy: teoretyczny wykład dotyczący jakości i wartości odżywczej mięsa wołowego oraz praktyczne warsztaty kulinarne. W trakcie wykładu  uczniowie zapoznali się z charakterystyką wysokiej jakości wołowiny kulinarnej. Marcin Budynek przedstawił najpopularniejsze rasy bydła, charakterystyczne dla polskich hodowli a także zaprezentował uczniom poszczególne kulinarne elementy wołowe, omawiając szerzej każdy z nich i zwracając uwagę na prawidłową obróbkę kulinarną. Podczas wykładu uczniowie uzyskali informacje na temat odżywczych właściwości mięsa wołowego, dojrzewania, sezonowania i wyróżników kulinarnych wołowiny.

W części warsztatowej „Stawiam na wołowinę!” udział brali uczniowie klasy I technikum żywienia i usług gastronomicznych, którzy zostali podzieleni na zespoły. Każdy zespół sporządzał potrawę z wołowiny m.in.: wołowinę po burgundzku, steki wołowe z pieczarkami, tatara wołowego z emulsją z żółtka, stir-fry z wołowiną, burgery z wołowiną i pieczonymi frytkami z batatów. Uczniowie aktywnie pracowali pod baczną opieką Marcina Budynka. Mistrz udzielał instruktażu i czuwał nad prawidłowym wykonywaniem poszczególnych czynności.
Podczas podsumowania uczestnicy otrzymali upominki i certyfikaty uczestnictwa. Dla uczniów było to bardzo ciekawe i inspirujące doświadczenie, wyrazili chęć uczestnictwa w następnych projektach. Dziękujemy bardzo, że mogliśmy wziąć udział w tak ciekawych i kreatywnych warsztatach, to dla nas wielkie wyróżnienie. Z niecierpliwością czekamy na następne.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo




Reklama
Wróć do