
Po raz kolejny w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wł. St. Reymonta w Sokołowie Podlaskim. przeprowadzono kampanię „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia". Młodzież odwiedziła dwie piekarnie, spotkała się z dietetykiem i samodzielnie piekła chleb.
Po raz kolejny w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wł. St. Reymonta w Sokołowie Podlaskim. przeprowadzono kampanię „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia". Młodzież odwiedziła dwie piekarnie, spotkała się z dietetykiem i samodzielnie piekła chleb.
W dniach 23-27 października pod kierunkiem wicedyrektora Kazimierza Tarkowskiego i nauczycieli przedmiotów gastronomicznych w szkole podjęto szereg działań, mających na celu promowanie zdrowego stylu życia, zdrowego odżywiania oraz uświadomienie społeczności szkolnej roli chleba w żywienia człowieka.
Klasy pierwsze spotkały się z panią dietetyk Esterą Deptułą z Natur House i wysłuchały pogadanki na temat „Zdrowe odżywianie, zaburzenia odżywiania”.
Wychowawcy klas I na lekcjach wychowawczych przeprowadzali pogadanki z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej na temat „Zasady prawidłowego żywienia – chleb to zdrowie”. Uczniowie na tych lekcjach uzyskali informację o zaletach spożywania chleba żytniego i jego wpływie na nasze zdrowie.
Młodzież uczestniczyła w warsztatach pieczenia chleba przeprowadzonych przez klasę III technikum żywienia i usług gastronomicznych pod kierunkiem pań Władysławy Kiciak i Katarzyny Matynkowskiej. Uczniowie sporządzili zakwas i wykonali cały proces produkcyjny chleba orkiszowego.
Uczniowie klas Technikum Architektury Krajobrazu i Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych pod kierunkiem pań Edyty Krasnodębskiej i Małgorzaty Stańskiej przygotowali oprawę graficzną, tablice informacyjne.
Podobnie jak w ubiegłych latach, tak i w tym roku pod kierunkiem pani Małgorzaty Stańskiej zorganizowano wyjazdy do piekarń:
W piekarni „Bielany” podczas zwiedzania zakładu młodzież klasy II i III Zasadniczej Szkoły Zawodowej zapoznała się z liniami do produkcji pieczywa. Natomiast w tradycyjnej piekarni GS Samopomoc Chłopska w Miedznie uczniowie mieli możliwość poznania trudnej pracy piekarza, a następnie sama formowała różne rodzaje pieczywa. Wypiek chleba ukształtowanego przez uczniów odbywał się w tradycyjnym piecu chlebowym, opalanym węglem;
W obszarze „Zdrowy styl życia” odbyły się także zajęcia fitnes i aerobiku w Energy Family Club pod kierunkiem pań Doroty Ratyńskiej i pani Małgorzaty Krakowskiej.
W tym tygodniu uczniowie i nauczyciele mieli możliwość konsultacji z panią dietetyk, dokonać pomiaru ciśnienia i cukru we krwi w gabinecie pielęgniarki szkolnej. Można było obliczyć swoje BMI i WHR oraz otrzymać wskazówki dotyczące odżywiania.
Punktem kulminacyjnym tygodnia chleba żytniego była piątkowa wystawa przygotowana przez uczniów pod opieką pań: Jolanty Plewy, Władysławy Kiciak i Małgorzaty Stańskiej, na której zaprezentowano chleby pieczone przez młodzież i piekarnię GS „Samopomoc Chłopska” w Miedznie. Były chleby z mąki razowej, mąki pszennej bez dodatków i z dodatkami: różnych nasion – słonecznika, soi, rodzynek, żurawiny itp. Młodzież i pracownicy naszej szkoły mieli możliwość degustacji pieczywa. W szkole zapachniało chlebem. Wystawa wzbudziła duże zainteresowanie wśród uczniów, nauczycieli i pracowników szkoły.
Poszczególne klasy włączyły się do promocji dobrego chleba, biorąc udział w konkursie kulinarnym „Najsmaczniejszy chleb wypiekany metodą tradycyjną”. Wykazali się umiejętnościami kulinarnymi i inwencją twórczą przy aranżacji swoich stanowisk. Jury oceniało zarówno walory smakowe chleba, jak i aranżację stanowiska. Warto dodać, że w konkursie brały udział nie tylko klasy żywieniowe, ale także pozostałe - technik weterynarii, architektury krajobrazu, agrobiznesu, rolnik, mechanizacji rolnictwa oraz zasadnicza szkoła zawodowa. Nagrody w konkursie ufundowała Firma „Axan”.
W piątek, 27 października, szkołę odwiedzili burmistrz Sokołowa Podlaskiego Bogusław Karakula i dyrektor SOK Marcin Celiński.
Dziękujemy wszystkim, którzy razem z nami promowali dobry chleb, zdrowy styl życia i do zobaczenia w następnym roku.
INFO: WŁADYSŁAWA KICIAK. EDYTA.KRASNODĘBSKA, KATARZYNA MATYNKOWSKA, MAŁGORZATA STAŃSKA
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Pięknie, tylko po co te dziewczyny tak się malują. Jeszcze mają na to czas. Wyglądają jak dwudziestki co najmniej.
może łatwiej w sklepie o alkohol wtedy
Jak chcą to niech się malują. Wolny kraj (póki co).
Może...