Reklama

W sokołowskim "Rolniku" promowali dobry chleb

07/11/2016 01:51

W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wł. St. Reymonta w Sokołowie Podlaskim po raz kolejny przeprowadzono kampanię "Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia".

W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wł. St. Reymonta w Sokołowie Podlaskim po raz kolejny przeprowadzono kampanię "Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia". 

Pomysłodawcą tej ogólnopolskiej akcji jest Fundacja Dobre Życie z Warszawy na czele z Walentyną Rakiel-Czarnecką. 

Wszyscy się włączyli
W tym roku pod kierunkiem wicedyrektora Karola Niemirki i nauczycieli przedmiotów gastronomicznych społeczność sokołowskiego "Rolnika" podjęła szereg działań, służących promocji zdrowego stylu życia, zdrowego odżywiania i uświadomienie młodym ludziom roli chleba w żywienia człowieka. 
Ich adresatem byli głównie pierwszoklasiści. Mieli okazję spotkać się z dietetykiem, a nauczyciele na lekcjach wychowawczych rozmawiali z uczniami o zasadach zdrowego żywienia i zaletach spożywania żytniego chleba, który ma cenne walory. Wykorzystano przy tym prezentację multimedialną.
Niespodziankę dla młodszych kolegów przygotowali uczniowie z klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych, którzy pod kierunkiem nauczycielki Władysławy Kiciak przeprowadzili warsztaty pieczenia chleba. Sporządzili zakwas i wykonali cały proces przygotowania chleba orkiszowego.
Z kolei uczniowie klas z Technikum Architektury Krajobrazu w czasie akcji wykorzystali swoją wiedzę i umiejętności. Pod kierunkiem Edyty Krasnodębskiej przygotowali oprawę graficzną i tablice informacyjne.

Z wizytą w piekarni
Podobnie jak w ubiegłych latach, uczniowie w towarzystwie Małgorzaty Stańskiej odwiedzili tradycyjną piekarnię - GS Samopomoc Chłopska w Miedznie. Tam młodzież miała możliwość poznania trudnej pracy piekarza, a następnie sama formowała różne rodzaje pieczywa. Wypiek chleba ukształtowanego przez uczniów odbywał się w tradycyjnym piecu chlebowym opalanym węglem;
Punktem kulminacyjnym tegorocznej kampanii była wystawa, na której zaprezentowano chleby pieczone przez młodzież, jak również pieczywo z piekarni GS "SCh" w Miedznie. Pomysły były rozmaite. Powstały chleby z mąki razowej, mąki pszennej bez dodatków i z dodatkami różnych nasion - słonecznika, soi, rodzynek, żurawiny itp. Młodzież i pracownicy szkoły mieli możliwość degustacji pieczywa.
W szkole zapachniało chlebem. Wystawa wzbudziła duże zainteresowanie wśród uczniów, nauczycieli i pracowników szkoły. W tym dniu rozstrzygnięto  konkurs "Potrawa wegetariańska jako dodatek do chleba". Propozycje były oceniane przez jury, w skład którego weszli: wicedyrektor Karol Niemirka oraz panie Katarzyna Rytel, Jadwiga Nazarczuk i Agnieszka Adamczuk-Wróblewska. I miejsce zajęli uczniowie z kasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych, drugie - klasa IV TŻiUG, a trzecie - klasa I TŻiUG grupa II. 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    Tracee - niezalogowany 2020-11-19 01:29:35

    Awesome site you have here but I was wanting to know if you knew of any community forums that cover the same topics discussed in this article? I'd really love to be a part of group where I can get responses from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Many thanks! <a href="https://xvj3gsdfghhfies.link/tags/dildok3/">dildok3</a>

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo




Reklama
Wróć do