
W mięsie drobiowym, które dostępne było w marketach sieci Biedronka, wykryto salmonellę. Sprawdź, czy masz je w swojej lodówce.
W mięsie drobiowym, które dostępne było w marketach sieci Biedronka, wykryto salmonellę. Sprawdź, czy masz je w swojej lodówce.
W wyniku przeprowadzonych badań właścicielskich firmy DROBEX wykryto Salmonella Enteritidis w tuszach drobiowych, z których wyprodukowano elementy mięsa drobiowego.
Mięso produkowane było dla Jeronimo Martins Polska S.A., czyli właściciela sieci dyskontów Biedronka.
Jak podaje Wirtualna Polska, wydano już decyzję nakazującą wycofanie kwestionowanego mięsa z obrotu. Ponadto zobowiązano producenta do podjęcia kroków zapobiegających zanieczyszczenie produktów.
Jak informuje GIS, chodzi o świeżą Ćwiartkę Vacum - nr partii: 215622, termin przydatności do spożycia: 10.04.2022, a także świeży filet z piersi kurczaka map - nr partii: 215622, termin przydatności do spożycia: 11.04.2022.
Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii z obrotu.
Nie należy spożywać produktów z partii wskazanej w komunikacie, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej.
- Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy - wskazuje w komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny.
W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie