
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące żywności. W jednej partii mrożonego steka z krokodyla wykryto bakterię salmonelli.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące żywności. W jednej partii mrożonego steka z krokodyla wykryto bakterię salmonelli.
Na naszych stołach spotkać można wiele rodzajów mięs, ale to co proponuje firma z Płońska raczej nie mieści się w kanonach tradycyjnej, polskiej kuchni. Chodzi o partię mrożonych steków z krokodyla.
Ci, którzy zdecydowali się spróbować mięsa z prehistorycznego gada muszą jednak uważać, bo jak się okazuje, nie wszystko z nim jest w porządku.
Państwowa Inspekcja Weterynaryjna ustaliła, że w partii mrożonych steków z krokodyla w opakowaniach 250 gramowych, które sprzedawała w Polsce firma Tender Meat Sp. z o.o z Płońska wykryto zagrażającą zdrowiu klientów bakterię salmonelli.
Dokładnie chodzi o partię nr 2501113, z datą przydatności do spożycia 18.03.2023.
Informacje o odbiorcach produktu zostały przekazane organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej w celu monitorowania wycofania produktu z obrotu. Ci, którzy kupili produkt muszą uważać.
- Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy – informuje GIS.
Ponadto zaleca by produktów objętych komunikatem nie spożywać.
- Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej - dodaje GIS.
W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie