Reklama

Groźna bakteria w mięsie sprzedawanym w znanej sieci! Lepiej go nie jedz!

02/03/2022 10:12

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu mięsa mielonego wołowego z jednej z najpopularniejszych sieci handlowych w Polsce. Trwa usuwanie skażonej partii ze sklepów. Sprawdź, czy nie masz tego mięsa w swojej lodówce. 

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu mięsa mielonego wołowego z jednej z najpopularniejszych sieci handlowych w Polsce. Trwa usuwanie skażonej partii ze sklepów. Sprawdź, czy nie masz tego mięsa w swojej lodówce. 

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek produktu „Mięso mielone wołowe, 400g”. 

Chodzi o produkt RZEŹNIK CODZIENNA DOSTAWA Mięso mielone wołowe 400G o numerze partii: 00814922 z terminem  przydatności do spożycia ustalonym na 02.03.2022.

Producentem produktu jest Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o. Mięso sprzedawane było w marketach sieci Lidl. 

Lidl zdecydował o wstrzymaniu sprzedaży przedmiotowej partii. Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania partii z obrotu.

- Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy  - wskazuje Główny Inspektorat Sanitarny. 

Żywność zanieczyszczona Salmonellą może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą.

- Wywołują ją dwie grupy bakterii – Salmonella typhimurium oraz Salmonella enteritidi – najczęściej odpowiedzialne za zakażenia w Polsce - informuje Wirtualna Polska ABC Zdrowie. 

Początek objawów choroby po zakażeniu występuje zwykle od 12 do 36 godzin. Choroba zwykle charakteryzuje się ostrym początkiem. Towarzyszy jej gorączka, a także biegunka, nudności czy ból brzucha.

W większości przypadków pacjenci wracają do zdrowia bez specjalnego leczenia, ale w przypadku u dzieci i osób w starszym wieku choroba może być niebezpieczna i zagrażać życiu. 

- W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem - wskazuje GIS.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    Nie mogę .. - niezalogowany 2022-03-02 19:11:51

    Kto je surowe mięso? Tzw. "tatar" to ryzyko. Salmonella jest też na drobiu i jajach. Czyli: (1) dbamy o higienę kontaktu, (2) obrabiamy termicznie, (3) budujemy odporność - na przykład nie łykając antybiotyków bez potrzeby i unikając chemii w żywności. Gatunek przetrwał? Czyli salmonella to detal. Tak myślę. X

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo




Reklama
Wróć do