
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu mięsa mielonego wołowego z jednej z najpopularniejszych sieci handlowych w Polsce. Trwa usuwanie skażonej partii ze sklepów. Sprawdź, czy nie masz tego mięsa w swojej lodówce.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu mięsa mielonego wołowego z jednej z najpopularniejszych sieci handlowych w Polsce. Trwa usuwanie skażonej partii ze sklepów. Sprawdź, czy nie masz tego mięsa w swojej lodówce.
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek produktu „Mięso mielone wołowe, 400g”.
Chodzi o produkt RZEŹNIK CODZIENNA DOSTAWA Mięso mielone wołowe 400G o numerze partii: 00814922 z terminem przydatności do spożycia ustalonym na 02.03.2022.
Producentem produktu jest Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o. Mięso sprzedawane było w marketach sieci Lidl.
Lidl zdecydował o wstrzymaniu sprzedaży przedmiotowej partii. Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania partii z obrotu.
- Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy - wskazuje Główny Inspektorat Sanitarny.
Żywność zanieczyszczona Salmonellą może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą.
- Wywołują ją dwie grupy bakterii – Salmonella typhimurium oraz Salmonella enteritidi – najczęściej odpowiedzialne za zakażenia w Polsce - informuje Wirtualna Polska ABC Zdrowie.
Początek objawów choroby po zakażeniu występuje zwykle od 12 do 36 godzin. Choroba zwykle charakteryzuje się ostrym początkiem. Towarzyszy jej gorączka, a także biegunka, nudności czy ból brzucha.
W większości przypadków pacjenci wracają do zdrowia bez specjalnego leczenia, ale w przypadku u dzieci i osób w starszym wieku choroba może być niebezpieczna i zagrażać życiu.
- W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem - wskazuje GIS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Kto je surowe mięso? Tzw. "tatar" to ryzyko. Salmonella jest też na drobiu i jajach. Czyli: (1) dbamy o higienę kontaktu, (2) obrabiamy termicznie, (3) budujemy odporność - na przykład nie łykając antybiotyków bez potrzeby i unikając chemii w żywności. Gatunek przetrwał? Czyli salmonella to detal. Tak myślę. X