Reklama

Jak w naturalny sposób można suplementować luteinę?

01/02/2022 15:15

Luteina jest składnikiem odżywczym najbardziej znanym ze swojej roli w utrzymaniu prawidłowego widzenia, chociaż może mieć również inne korzyści zdrowotne. To karotenoid – związek nadający roślinom kolor, występujący głównie w żółtych i zielonych owocach lub warzywach. I chociaż luteina znajduje się w wielu spożywanych pokarmach, większość ludzi przyjmuje tylko około 30% zalecanego poziomu (5 mg) tego składnika. Podpowiadamy, w których produktach jest jej najwięcej.

Luteina jest składnikiem odżywczym najbardziej znanym ze swojej roli w utrzymaniu prawidłowego widzenia, chociaż może mieć również inne korzyści zdrowotne. To karotenoid – związek nadający roślinom kolor, występujący głównie w żółtych i zielonych owocach lub warzywach. I chociaż luteina znajduje się w wielu spożywanych pokarmach, większość ludzi przyjmuje tylko około 30% zalecanego poziomu (5 mg) tego składnika. Podpowiadamy, w których produktach jest jej najwięcej.

Jarmuż
Ciemnozielony kolor jarmużu to sygnał, że roślina ta zawiera spore ilości składników odżywczych, w tym imponujący poziom luteiny. Jeden duży liść surowego jarmużu zawiera około 11 miligramów tego cennego karotenoidu, czyli prawie dwa razy więcej, niż wynosi minimalna zalecana dzienna dawka. Trzeba jednak zauważyć, że ugotowanie go zmniejsza zawartość luteiny o prawie połowę, ale ta suma nadal odpowiada dziennemu zapotrzebowaniu..

Szpinak
Naładowany żelazem, witaminą K oraz magnezem szpinak jest kompleksowym źródłem wielu niezbędnych witamin i minerałów. Jest również bogaty w przeciwutleniacze, takie jak luteina (www.auraherbals.pl), mieszcząc ok. 8 miligramów tego składnika w jednej standardowej porcji (200 gramów). W przeciwieństwie do jarmużu, gotowanie szpinaku zwiększa zawartość luteiny. Ta sama porcja ugotowanego szpinaku ma aż 16 miligramów.

Kukurydza
Kukurydza uzyskuje swój żółty odcień właśnie dzięki luteinie, a na 200 gramów zawiera około 3,6 miligramów tego cennego składnika. Produkty na bazie kukurydzy mają podobnie wysoki poziom. Jedna klasyczna tortilla kukurydziana zawiera około 4 miligramów luteiny, a 9-10 chipsów kukurydzianych ma 1,7 miligrama.

Papryka
Papryka jest doskonałym źródłem witaminy C i zawiera szereg karotenoidów, w tym luteinę. Warto pamiętać, że każdy kolor papryki ma różną ilość charakterystycznych dla niego wartości odżywczych. Zielona papryka ma najwyższą zawartość luteiny – nawet do 1,4 miligrama, w zależności od wielkości danego warzywa.

Pietruszka
Dzięki subtelnemu, równoważącemu smakowi, pietruszka jest podstawowym składnikiem wielu przepisów w polskiej kuchni. Dodanie połowy niewielkiej szklanki tego zioła do zup czy koktajli może wnieść do posiłku nawet 1,2 miligrama luteiny.

Na koniec warto wspomnieć, że luteina jest również dostępna w wielu suplementach, łączących w sobie kilka różnych wartościowych składników. Badania pokazują, że jest tak samo skuteczna w tej formie, jak w przypadku źródeł naturalnych. Jeśli więc mamy problemy z dostarczeniem organizmowi odpowiedniej ilości luteiny z codziennej diety, można sięgnąć po suplement, łączący ten cenny składnik np. z witaminą A i zeaksantyną, która także korzystnie wpływa na wzrok.

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo




Reklama
Wróć do