
Zupa jarmużowa z grzankami przygotowana przez Katarzynę Zawadzką z Czekanowa wygrała konkurs na najlepszą potrawę Festiwalu Kuchni Regionalnej w SOK.
Zupa jarmużowa z grzankami przygotowana przez Katarzynę Zawadzką z Czekanowa wygrała konkurs na najlepszą potrawę Festiwalu Kuchni Regionalnej w SOK.
W niedzielę, 18 października, w Sokołowskim Ośrodku Kultury odbyła się 14. Edycja Festiwalu Kuchni Regionalnej "Jesień na Mazowszu i Podlasiu". Impreza od lat cieszy się popularnością zarówno wśród osób przygotowujących tradycyjne potrawy, jak i mieszkańców miasta, którzy te specjały mogą kupić.
Imprezie co roku towarzyszy konkurs na najlepszą potrawę przygotowaną z plonów jesieni. W tym roku wzięło w nim udział 19 osób. Kulinarne propozycje oceniała komisja, której przewodniczył Dariusz Osipiak ? kucharz ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Sokołowie Podlaskim. W ocenie potraw pomagały mu panie: Katarzyna Minarczuk ze Starostwa Powiatowego w Sokołowie, Roma Orłowska - przedstawicielka Sokołowskiego Towarzystwa Społeczno-Kulturalnego, Wanda Ziółkowska z Terenowego Zespołu Doradczego w
Sokołowie Podlaskim oraz Katarzyna Matynkowska z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego.
Komisja nie miała łatwego zadania, bo uczestnicy przygotowali oryginalne smakołyki. Ostatecznie pierwsze miejsce jurorzy przyznali Katarzynie Zawadzkiej z Czekanowa za zupę jarmużową z grzankami. Drugą nagrodę otrzymał Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim za pierogi pieczone "Podlasiaki". Trzecia trafiła do Krystyny Jabłońskiej z Tchórznicy za roladę ziemniaczaną. Wyróżnienia otrzymali: Iwona Dąbkowska-Olszewska z Grochowa za smalec z ziołami, Józef i Henryka Kuniccy ze Skrzeszewa za nalewkę miodową, Dorota Gniazdowska z Ryteli Święckich za nalewkę malinową, Janina Kresa za pasztet z cukinii z surówką z kapusty.
Pozostałe osoby otrzymały pamiątkowe dyplomy oraz nagrody pieniężne za udział w festiwalu, które ufundowało starostwo powiatowe oraz Sokołowski Ośrodek Kultury. Wszyscy uczestnicy otrzymali mąkę ufundowaną przez Młyn "Bracia Górscy" z Repek. Nagrody wręczyli Dyrektor SOK Iwona Kopiwoda, wicestarosta Marta Sosnowska oraz członkowie komisji konkursowej. Stół konkursowy udekorowały Panie z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim.
BG, KH
ZDJĘCIA: KATARZYNA HARDEJ
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie