Reklama

Jesienne kulinaria

20/10/2015 18:13

Zupa jarmużowa z grzankami przygotowana przez Katarzynę Zawadzką z Czekanowa wygrała konkurs na najlepszą potrawę Festiwalu Kuchni Regionalnej w SOK.

Zupa jarmużowa z grzankami przygotowana przez Katarzynę Zawadzką z Czekanowa wygrała konkurs na najlepszą potrawę Festiwalu Kuchni Regionalnej w SOK.

W niedzielę, 18 października, w Sokołowskim Ośrodku Kultury odbyła się 14. Edycja Festiwalu Kuchni Regionalnej "Jesień na Mazowszu i Podlasiu". Impreza od lat cieszy się popularnością zarówno wśród osób przygotowujących tradycyjne potrawy, jak i mieszkańców miasta, którzy te specjały mogą kupić.

Imprezie co roku towarzyszy konkurs na najlepszą potrawę przygotowaną z plonów jesieni. W tym roku wzięło w nim udział 19 osób. Kulinarne propozycje oceniała komisja, której przewodniczył Dariusz Osipiak ? kucharz ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Sokołowie Podlaskim. W ocenie potraw pomagały mu panie: Katarzyna Minarczuk ze Starostwa Powiatowego w Sokołowie, Roma Orłowska - przedstawicielka Sokołowskiego Towarzystwa Społeczno-Kulturalnego, Wanda Ziółkowska z Terenowego Zespołu Doradczego w

Sokołowie Podlaskim oraz Katarzyna Matynkowska z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego.

Komisja nie miała łatwego zadania, bo uczestnicy przygotowali oryginalne smakołyki. Ostatecznie pierwsze miejsce jurorzy przyznali Katarzynie Zawadzkiej z Czekanowa za zupę jarmużową z grzankami. Drugą nagrodę otrzymał Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim za pierogi pieczone "Podlasiaki". Trzecia trafiła do Krystyny Jabłońskiej z Tchórznicy za roladę ziemniaczaną. Wyróżnienia otrzymali: Iwona Dąbkowska-Olszewska z Grochowa za smalec z ziołami, Józef i Henryka Kuniccy ze Skrzeszewa za nalewkę miodową, Dorota Gniazdowska z Ryteli Święckich za nalewkę malinową, Janina Kresa za pasztet z cukinii z surówką z kapusty.

Pozostałe osoby otrzymały pamiątkowe dyplomy oraz nagrody pieniężne za udział w festiwalu, które ufundowało starostwo powiatowe oraz Sokołowski Ośrodek Kultury. Wszyscy uczestnicy otrzymali mąkę ufundowaną przez Młyn "Bracia Górscy" z Repek. Nagrody wręczyli Dyrektor SOK Iwona Kopiwoda, wicestarosta Marta Sosnowska oraz członkowie komisji konkursowej. Stół konkursowy udekorowały Panie z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim.

BG, KH

ZDJĘCIA: KATARZYNA HARDEJ

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo




Reklama
Wróć do