
W swojej szkolnej "olimpiadzie" rywalizują także uczniowie szkół gastronomicznych. Podczas etapu szkolnego Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego musieli zmierzyć się z niełatwym zadaniem - przygotować "Zapiekane koszyczki z mięsa mielonego w cieście francuskim z półpłynnym żółtkiem i salsą".
W swojej szkolnej "olimpiadzie" rywalizują także uczniowie szkół gastronomicznych. Podczas etapu szkolnego Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego musieli zmierzyć się z niełatwym zadaniem - przygotować "Zapiekane koszyczki z mięsa mielonego w cieście francuskim z półpłynnym żółtkiem i salsą".
25 stycznia w pracowniach Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wł. St. Reymonta w Sokołowie Podlaskim odbył się etap szkolny Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego organizowanego już po raz piąty przez Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Poznaniu. Udział w nim biorą przyszli kucharze, a obecnie uczniowie szkół branżowych, przygotowujących do zawodu z całej Polski. Celem tej kulinarnej rywalizacji jest podniesienie rangi zawodu i kształcenia zawodowego, nawiązanie współpracy i wymiana doświadczeń między uczniami, szkołami i zakładami, a przede wszystkim stworzenie uczniom możliwości zaprezentowania swoich umiejętności zawodowych.
Co roku organizatorzy przygotowują temat przewodni konkursu. W poprzednich latach uczniowie mieli za zadanie m.in. przygotowywać „pierogi w różnych odsłonach” czy „mięso królika w roli głównej”. Temat tegorocznej edycji brzmiał „Jaja w asyście mięsa”.
Z dużym zaangażowaniem i radością rywalizowali w nim uczniowie klasy trzeciej Branżowej Szkoły I Stopnia z ZS CKR w Sokołowie Podlaskim. Szkolna komisja powołana przez dyrektora, Sławomira Wróblewskiego, oceniła wiedzę teoretyczną z zakresu gastronomii oraz umiejętności i kunszt kucharski uczestników. A mieli oni za zadanie przygotować "Zapiekane koszyczki z mięsa mielonego w cieście francuskim z półpłynnym żółtkiem i salsą". Smakowite efekty możemy tylko podziwiać. Uczniom i nauczycielom życzymy kwalifikacji do kolejnego etapu Turnieju.
W szkole koordynatorem i opiekunem była Katarzyna Matynkowska, a wspomagała ją Małgorzata Jacenciuk-Krasnodębska
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie