Reklama

Kulinarna rywalizacja uczniów "Rolnika". Mieli smakowite zadanie...

07/02/2021 21:41

W swojej szkolnej "olimpiadzie" rywalizują także uczniowie szkół gastronomicznych. Podczas etapu szkolnego Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego musieli zmierzyć się z niełatwym zadaniem - przygotować "Zapiekane koszyczki z mięsa mielonego w cieście francuskim z półpłynnym żółtkiem i salsą".

W swojej szkolnej "olimpiadzie" rywalizują także uczniowie szkół gastronomicznych. Podczas etapu szkolnego Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego musieli zmierzyć się z niełatwym zadaniem - przygotować "Zapiekane koszyczki z mięsa mielonego w cieście francuskim z półpłynnym żółtkiem i salsą".

25 stycznia w pracowniach Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wł. St. Reymonta w Sokołowie Podlaskim odbył się etap szkolny Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego organizowanego już po raz piąty przez Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Poznaniu. Udział w nim biorą przyszli kucharze, a obecnie uczniowie szkół branżowych, przygotowujących do zawodu z całej Polski. Celem tej kulinarnej rywalizacji jest podniesienie rangi zawodu i kształcenia zawodowego, nawiązanie współpracy i wymiana doświadczeń między uczniami, szkołami i zakładami, a przede wszystkim stworzenie uczniom możliwości zaprezentowania swoich umiejętności zawodowych.

Co roku organizatorzy przygotowują temat przewodni konkursu. W poprzednich latach uczniowie mieli za zadanie m.in. przygotowywać „pierogi w różnych odsłonach” czy „mięso królika w roli głównej”. Temat tegorocznej edycji brzmiał „Jaja w asyście mięsa”.

Z dużym zaangażowaniem i radością rywalizowali w nim uczniowie klasy trzeciej Branżowej Szkoły I Stopnia z ZS CKR w Sokołowie Podlaskim. Szkolna komisja powołana przez dyrektora, Sławomira Wróblewskiego, oceniła wiedzę teoretyczną z zakresu gastronomii oraz umiejętności i kunszt kucharski uczestników. A mieli oni za zadanie przygotować "Zapiekane koszyczki z mięsa mielonego w cieście francuskim z półpłynnym żółtkiem i salsą". Smakowite efekty możemy tylko podziwiać. Uczniom i nauczycielom życzymy kwalifikacji do kolejnego etapu Turnieju.
W szkole koordynatorem i opiekunem była Katarzyna Matynkowska, a wspomagała ją Małgorzata Jacenciuk-Krasnodębska

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo




Reklama
Wróć do