
Sokołowianie znają je od lat. Lody ze Starej Lodzialni przy ul. Długiej w Sokołowie Podlaskim zostały docenione w konkursie organizowanym przez samorząd województwa mazowieckiego.
Sokołowianie znają je od lat. Lody ze Starej Lodzialni przy ul. Długiej w Sokołowie Podlaskim zostały docenione w konkursie organizowanym przez samorząd województwa mazowieckiego.
Za nami XIV edycja konkursu o Laur Marszałka. Kapituła konkursu co roku nagradza najlepsze produkty z naszego regionu.
- Smaczne, zdrowe produkty, często oparte na starych, rodzinnych recepturach – to wszystko można znaleźć wśród przysmaków nagradzanych Laurem Marszałka. Ten konkurs pokazuje, jak bogatą tradycję kulinarną ma Mazowsze. Co roku mazowieccy producenci zaskakują mnie nie tylko wysoką jakością zgłaszanych produktów, ale także wytrwałością w poszukiwaniu tradycyjnych receptur. Sama nagroda to nie tylko wyróżnienie dla producenta, ale też pewnego rodzaju gwarancja dla konsumenta, że nagrodzony produkt jest wysokiej jakości – podkreśla marszałek Adam Struzik.
W tym roku zgłoszonych zostało aż 106 produktów żywnościowych. Chleb orzechowy, ciasto drożdżowe z kruszonką Zając w kapuście, polędwiczka królewska dojrzewająca czy wino chabrowe – to tylko część z tych, które znalazły się w gronie najlepszych.
W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje. Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane. W tegorocznej edycji do konkursu zgłoszono 106 produktów, z których komisja konkursowa wybrała 28 najlepszych, a kolejne 4 otrzymały wyróżnienia kapituły.
W kategorii producent indywidualny wyróżniono lody tradycyjne ze Starej Lodziarni w Sokołowie Podlaskim, prowadzonej przez Klaudię Szymanik. Przysmak ma długą historię, bo oryginalna receptura powstała w latach trzydziestych ubiegłego wieku. Lody zawierają jedynie naturalne, starannie wyselekcjonowane i sprawdzone składniki.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Wybiorę się. :-)
Potwierdzam. Bardzo samczne
Konkurencją się wścieknie
Szczególnie z Wilczyńskiego
Pycha!!! Polecam.
A ja pamiętam lody z domu rzemiosła..?..... Są tam jeszcze? ?
Niestety już nie ma tych lodów o których piszesz pewnie z dawnych lat, teraz są ale nie jest już to samo.
To były lody pamiętam a cytrynowy od tylu lat nie jadłem takiego jak był w Domu Rzemiosła.
Możemy się cieszyć że w Sokołowie mamy 2 lodziarnie z dobrymi lodami. Jedna to waśnie stara lodziarnia z długiej, a druga to lody ze Sterdyni przy konkatedrze
O zapomniałaś o lodach z Wilczyńskiego. HAHA
Lody ze Starej Lodziarni są w smaku bardzo dobre tylko prosiłbym nie oszczędzajcie na gałkach bo byłem dwa razy i się oszukałem i chodzę teraz na Kościelną na lody ze STERDYNI może wrócę tam z powrotem po moim apelu i sprawdzę.
Lepsze lody Dec spod Konkatedry i ze Sterdyni!
Przecież są to te same lody
Nie umywają się od lodów państwa Dec ze Sterdyni. Te z Długiej są niesmaczne
Ze Sterdyni smakowo "słabiutkie".
Lody ze Starej Lodziarni są najlepsze! Zasłużenie otrzymali nagrodę. Lody ze Sterdyni smakują przypalonym mlekiem, a lody z domu Rzemiosła to chemia, wole nie komemtować