Reklama

Masz w domu taką przyprawę? Wyrzuć ją jak najszybciej!

27/08/2021 15:00

W jednej partii kurkumy sprzedawanej w sklepach wykryto salmonellę. Spożycie takiego produktu może doprowadzić do poważnej choroby.

W jednej partii kurkumy sprzedawanej w sklepach wykryto salmonellę. Spożycie takiego produktu może doprowadzić do poważnej choroby.

Bakterie z rodzaju Salmonella nie bez powodu cieszą się złą sławą. To przyczyna częstych chorób zakaźnych, przebiegających najczęściej w postaci ostrych zatruć pokarmowych.

Rezerwuarem bakterii są z reguły zwierzęta domowe i dzikie, a także ludzie. Bakterie zasiedlają przewód pokarmowy i są wydalane z kałem. Pałeczkami salmonelli można zakazić się w wyniku spożycia zanieczyszczonej odchodami żywności pochodzenia zwierzęcego, głównie mięsa, drobiu, jaj, mleka, lub wody.

Ostatnio bakterie te wykryto w jednej z przypraw. Konkretnie chodzi o partię kurkumy

- Chodzi o produkt Kurkuma, 100 g; zakład pakowania: FISTASZEK, Joanna Małysz, Dzielce 27, 22-463 Radecznica. Numer partii – P 14 05. Data trwałości – 12.2022

- podaje GIS.

Wirtualna Polska podaje, że obecność bakterii wykryto w trakcie badań urzędowych w jednej z pięciu badanych próbek. Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

GIS podał, że podmiot konfekcjonujący wdrożył procedurę wycofania z rynku kwestionowanego produktu. Organy PIS monitorują proces wycofania kwestionowanej partii produktu.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo




Reklama
Wróć do