
Główny Inspektorat Sanitarny wycofał produkt marki Morliny. W hamburgerze drobiowym wykryto groźną Salmonellę.
Główny Inspektorat Sanitarny wycofał produkt marki Morliny. W hamburgerze drobiowym wykryto groźną Salmonellę.
W produkcie o nazwie "Hamburger drobiowy classic" marki Morliny wykryto bakterię Salmonella Enteritidis. Natychmiastowe działania inspektoratu sanitarnegoo oraz zakładu produkcyjnego sprawiły, że produkt ten został wycofany z obrotu.
Dokładnie chodzi o partię numer 6350221255 z datą do spożycia określoną do 6 kwietnia 2022 roku. Producentem produktu jest Animex Foods Sp. z o. o. w Warszawie, Oddział w Opolu.
Jak podaje ABC Zdrowia Wirtualna Polska, Główny Inspektorat Sanitarny wystosował apel do konsumentów, w którym stanowczo zakazuje spożywania tego produktu.
- Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu należy skontaktować się z lekarzem - czytamy w specjalnym komunikacie.
Salmonelloza to choroba wywoływana przez bakterie Salmonella. Bakterie te zwykle żyją w jelitach zwierząt i ludzi. Wydalane są wydalane z kałem. W przypadku ludzi do zakażenia najczęściej dochodzi przez zanieczyszczoną wodę lub żywność.
Choroba charakteryzuje się ostrym początkiem, któremu towarzyszy gorączka, ból brzucha, biegunka, nudności i czasami wymioty. Początek objawów choroby występuje od 6 do 72 godzin (zwykle 12-36 godzin) po zakażeniu, a choroba trwa od 2 do 7 dni.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie