Reklama

Może powodować zatrucie pokarmowe! Wycofują to ze sprzedaży w całym kraju

04/04/2022 01:51

Główny Inspektorat Sanitarny wycofał produkt marki Morliny. W hamburgerze drobiowym wykryto groźną Salmonellę.

Główny Inspektorat Sanitarny wycofał produkt marki Morliny. W hamburgerze drobiowym wykryto groźną Salmonellę.

W produkcie o nazwie "Hamburger drobiowy classic" marki Morliny wykryto bakterię Salmonella Enteritidis. Natychmiastowe działania inspektoratu sanitarnegoo oraz zakładu produkcyjnego sprawiły, że produkt ten został wycofany z obrotu.

Dokładnie chodzi o partię numer 6350221255 z datą do spożycia określoną do 6 kwietnia 2022 roku. Producentem produktu jest Animex Foods Sp. z o. o. w Warszawie, Oddział w Opolu.

Jak podaje ABC Zdrowia Wirtualna Polska, Główny Inspektorat Sanitarny wystosował apel do konsumentów, w którym stanowczo zakazuje spożywania tego produktu.

- Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu należy skontaktować się z lekarzem - czytamy w specjalnym komunikacie.

Salmonella – co to jest?

Salmonelloza to choroba wywoływana przez bakterie Salmonella. Bakterie te zwykle żyją w jelitach zwierząt i ludzi. Wydalane są wydalane z kałem. W przypadku ludzi do zakażenia najczęściej dochodzi przez zanieczyszczoną wodę lub żywność.

Zatrucie salmonellą – objawy

Choroba charakteryzuje się ostrym początkiem, któremu towarzyszy gorączka, ból brzucha, biegunka, nudności i czasami wymioty. Początek objawów choroby występuje od 6 do 72 godzin (zwykle 12-36 godzin) po zakażeniu, a choroba trwa od 2 do 7 dni.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo




Reklama
Wróć do