Reklama

ZS CKR w Sokołowie Podlaskim gościł nauczycieli z całej Polski

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim gościł 30 nauczycieli przedmiotów gastronomicznych, którzy podczas trzydniowego szkolenia poznawali zagadnienia związane m.in. z automatyzacją przetwórstwa spożywczego. W środę, w dniu gdy rozpoczynał się projekt gościliśmy w „Rolniku”.

Kto przyjechał do sokołowskiego "Rolnika”

- W naszym szkoleniu biorą udział nauczyciele przedmiotów gastronomicznych ze szkół z całej Polski. Organizuje je Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie. To taka placówka, która zajmuje się organizacją różnorodnych form doskonalenia zawodowego nauczycieli nie tylko ze szkół, które podlegają pod Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, ale również dla szkół samorządowych – wyjaśnia Małgorzata Pawlonka, nauczyciel konsultant z KCER w Brwinowie. - Tematem szkolenia, które odbywa się w Sokołowie Podlaskim jest „Automatyzacja w Przetwórstwie spożywczym i w gastronomii”. Będziemy zwiedzać mleczarnię w Węgrowie, Zakłady Mięsne w Sokołowie Podlaskim i zakłady w Stasinie. Liczymy że zobaczymy tam linie produkcyjne i innowacyjne rozwiązania. Ale mamy też warsztaty kulinarne w szkole z wykorzystaniem nowoczesnych pracowni, jakie ma ZS CKR w Sokołowie Podlaskim. Szkoła jest świetnie wyposażona, nie we wszystkich placówkach tak jest. Ciekawostką są na pewno warsztaty z Kołem Gospodyń Wiejskich w Sikorach.

Jak podkreśla pani konsultant, zainteresowanie szkoleniem było ogromne – zgłosiło się 150 osób, a było 30 miejsc. Do Sokołowa przyjechali nauczyciele m.in. z Białegostoku, Opola, Gorlic, Nowego Sącza i innych miejsc.

Co ciekawego czekało na uczestników

W środę, 26 marca, szkolenie nauczycieli przedmiotów gastronomicznych w Sokołowie Podlaskim rozpoczęło się od od oficjalnego powitania z udziałem Ryszarda Wintera – dyrektora KCER w Brwinowie i Sławomira Wróblewskiego, dyrektora ZS CKR w Sokołowie Podlaskim.

Uczestnicy mieli okazję zwiedzić budynek sokołowskiego „Rolnika” , zapoznać się z jego sukcesami, obejrzeć gospodarstwo rolne, park maszynowy oraz powstające właśnie Branżowe Centrum Umiejętności.

- Bardzo cieszę się z państwa obecności tutaj. Liczę, że wyjedziecie z Sokołowa Podlaskiego z nowymi umiejętnościami, ciekawymi wrażeniami. Ale nie tylko to jest wartością takich spotkań, to również nawiązywanie nowych relacji, wzajemne poznawanie się, integracja naszego środowiska – mówił dyrektor Wróblewski.

W programie pierwszego dnia szkolenia znalazł się też wykład „Wizje nowoczesności w produkcji mięsa”, który wygłosił dr Krystian Tarczyński z Uniwersytetu w Siedlcach.

W czwartek uczestnicy szkolenia zwiedzali zakład Hochland w Węgrowie oraz Zakłady Mięsne Sokołów S.A. w Sokołowie Podlaskim. Po obiedzie były warsztaty „zero waste” poprowadzone przez Dominika Moskalenko, szefa kuchni w Dworze Wola Suchożebrska. Wieczorem o zdrowotnych właściwościach miodu i produktów pszczelich mówił Paweł Grzeszczuk z Regionalnego Związku Pszczelarzy w Siedlcach.

W piątek uczestnicy szkolenia pojechali do Stasina, gdzie oglądali nowoczesne linie produkcyjne w Zakładzie Drobiarskim. A po południu podsumowano trzydniowe spotkanie.

Z KGW i chemią molekularną

- Postaraliśmy się, żeby w programie szkolenia pojawiły się też oryginalne elementy. Dla naszych gości przygotowaliśmy warsztaty z Kołem Gospodyń Wiejskich w Sikorach, z którym nasza szkoła współpracuje. To okazja,żeby spróbować tego, co panie przygotowały, poznać działalność koła i lokalne produkty z tego terenu, będzie okazja spróbować miodów. Zaangażowała się też młodzież, która włączyła się w pokaz chemii molekularnej – powiedziała nam Małgorzata Stańska, nauczyciel przedmiotów zawodowych w sokołowskim ZS CKR. - Dla nauczycieli takie warsztaty są okazją do zdobywania nowej wiedzy i umiejętności. Bo na co dzień nie mamy wstępu do zakładów przetwórstwa spożywczego. Tego typu warsztaty są okazją, by takie miejsca odwiedzić, poznać proces technologiczny i produkcyjny.

Pokaz „live cooking” rzeczywiście wywołał duże zainteresowanie. Uczniowie pod opieką nauczyciela chemii Wioletty Byszewskiej, używając substancji naturalnego pochodzenia przygotowali kawior, a następnie lody chłodzone ciekłym azotem, które nadają im specyficzną konsystencję. Uczestnicy wzięli też udział w warsztatach z KGW w Sikorach.

Co dają takie szkolenia?

Zapytaliśmy o to Henrykę Drobczyńską, nauczyciela przedmiotów zawodowych z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sypniewie w województwie kujawsko-pomorskim.

-Przejechałam wiele kilometrów, by tutaj dotrzeć, wrażenia są bardzo pozytywne. Sokołowska szkoła jest bardzo podobna do naszej, aczkolwiek widać większe nakłady finansowe - mówiła. - Dla mnie najciekawszym elementem szkolenia, na który najbardziej czekam, są warsztaty „zero waste”, czyli produkowanie bezodpadowe. Jestem tez ciekawa rozwiązań związanych z automatyzacją, zwłaszcza w gastronomii, bo to moja zawodowa działka. To podpowiedź, co moglibyśmy pozyskać do naszej szkoły, z czego skorzystać. Jestem tu po to, żeby obejrzeć pewne nowości i później rozmawiać z dyrekcją o tym, co jest nam potrzebne. Wszystko po to, by kształcić młodzież na najwyższym poziomie, z uwzględnieniem najnowszych rozwiązań technicznych – podkreśliła pani Henryka.

Miejsce zdarzenia mapa Sokołów Podlaski

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Aktualizacja: 29/03/2025 09:46
Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    Rodzic - niezalogowany 2025-03-29 10:21:33

    Ten komentarz jest ukryty - kliknij żeby przeczytać.

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Ha - niezalogowany 2025-03-29 11:45:08

    Nie zabili się na wertepach?

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo




Reklama
Wróć do