
W niedzielę, 24 września, Sokołowski Ośrodek Kultury był gospodarzem imprezy Turniej Smaków "Jesień na Wielkim Gościńcu Litewskim".
Przed budynkiem SOK stanęły stoiska przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich i wytwórców tradycyjnych produktów oraz twórców ludowych.
Podczas turnieju tradycyjnie odbył się konkurs kulinarny, w tym roku pod nazwą „Jesienny kociołek” oraz warsztaty kulinarne "Litewskie kibiny" zorganizowane przez Chabry&Maki - Restauracja Podlaska w Filmowa - art café.
Zakres tematyczny konkursu obejmował potrawy regionalne charakterystyczne dla terenów, przez które przebiega szlak Wielkiego Gościńca Litewskiego (czyli wschodnie Mazowsze oraz Podlasie), przygotowane z wykorzystaniem produktów sezonowych charakterystycznych dla powyższych regionów, w szczególności potrawy z: ziemniaków, mięs, owoców i warzyw jesiennych, grzybów oraz potrawy mączne.
Propozycje zgłoszone w ramach konkursu kulinarnego „Jesienny kociołek” oceniało jury w składzie: Urszula Lejnert, Bożena Korolczuk i Grzegorz Gil. Pierwsze miejsce zajęła Sandra Saczuk za przygotowanie kociołka warzywno-mięsnego i zupy krem z dyni. Drugie - Koło Gospodyń Wiejskich w Hołowienkach za przygotowanie zupy - krem z pomidorów z chlebkiem ziołowym i chipsem serowym. Natomiast trzecią nagrodą uhonorowano Cecylię Kur za przygotowanie kapusty faszerowanej mięsnej i wegetariańskiej.
Wyróżnienie trafiło do Ryszarda Przytulskiego za przygotowanie roladek indyczych duszonych w kociołku w sosie z grzybów leśnych.
Zwycięzcy otrzymali nagrody pieniężne ufundowane przez Sokołowski Ośrodek Kultury oraz rzeczowe w postaci zestawów mąki od Młyn Zbożowy „Bracia Górscy” w Repkach.
INFORMACJA I ZDJĘCIA: SOKOŁOWSKI OŚRODEK KULTURY
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie