Reklama

Salmonella w jajkach z Biedronki! Sprawdź, czy masz je w swojej lodówce?

10/09/2021 11:25

przerwy w bankachBadania zlecone przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryły obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj sprzedawanych w Biedronce. Masz je w swojej lodówce?

Badania zlecone przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryły obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj sprzedawanych w Biedronce. Masz je w swojej lodówce?

- Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy - ostrzega GIS.

Chodzi o jajka marki własnej Biedronki.

To jaja świeże L Moja Kurka z terminem przydatności do spożycia przed 17 września o numerze partii: 17/09/2021 PSK 98. Na skorupkach tych jaj znajduje się kod: 3PL30211306.

Producentem jest Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Dariusz Augustyniak. 

Po otrzymaniu informacji o niezgodności rozpoczęto wycofanie partii kwestionowanych jaj z obrotu oraz poinformowano odbiorców o zagrożeniu.

Zakład w ramach prowadzonej kontroli wewnętrznej dotychczas nie stwierdził niezgodności, zarówno w procedurach higienicznych jak i badaniach laboratoryjnych.

- Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami – przestrzega Główny Inspektorat Sanitarny.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo




Reklama
Wróć do