Reklama

Seniorzy z gminy Sabnie przygotowali pyszności na konkurs

22/09/2020 13:15

W ramach projektu ”Bon dla Seniora” 14 września odbył się konkurs kulinarny dla seniorów. Uczestnicy zgłaszali potrawy w ramach dwóch kategorii: danie główne i deser. Do konkursu przystąpiło 14 osób z takich miejscowości jak: Pieńki Suchodolskie, Hołowienki oraz Suchodół.

W ramach projektu ”Bon dla Seniora” 14 września odbył się konkurs kulinarny dla seniorów. Uczestnicy zgłaszali potrawy w ramach dwóch kategorii: danie główne i deser. Do konkursu przystąpiło 14 osób z takich miejscowości jak: Pieńki Suchodolskie, Hołowienki oraz Suchodół.

Komisja konkursowa w składzie: przewodnicząca – Teresa Nazarczuk, ekspert kulinarny i promotorka dziedzictwa kulinarnego Mazowsza i Podlasia – Danuta Stpiczyńska, wójt gminy Sabnie – Ireneusz Piotr Wyszyński, kierownik Gminnej Biblioteki Publicznej w Sabniach – Marzena Smolis oraz Barbara Tekieli - koordynator Klubu Seniora „Cetynianki i Jaćwingowie”, dziennikarka kulinarna.

Jurorzy byli pod wrażeniem przygotowanych dań, ich wybornego smaku oraz sposobu prezentacji. Wśród 12 potraw w kategorii „danie główne” znalazły się pyszne zupy - grzybowa i jesienna, tort z kaszy gryczanej , pierogi z soczewicy i mięsa, pierogi zwane szlachcicami oraz podlaskie kotlety z kaszy gryczanej i grzybów podane z surówkami oraz sosem z leśnych grzybów. Na uwagę zasługiwały też: kapusta kiszona na skórkach wieprzowych z kaszą jęczmienną, pieczonymi żeberkami i pajdą chleba oraz wytworny kurczak faszerowany, pasztet z cukinii i kulebiak z kapustą przygotowany według starej receptury. Jurorzy docenili też naleśniki Babci Lusi , najstarszej 86-letniej uczestniczki zmagań konkursowych, która podzieliła się też wspomnieniami z lat dzieciństwa.

Należy podkreślić wysoki poziom dań zgłoszonych w kategorii „deser”, takich jak: podlaskie bułeczki drożdżowe nadziewane owocami, sękacz jabłkowy, tarta ze śliwkami, strucla z makiem, macegigi czy rewelacyjna w smaku i prezentacji – tarta ze śliwkami. Jedyny mężczyzna uczestniczący w konkursie, Marek Romaniuk z Holowienek, przygotował desery – gruszki marynowane w zalewie octowej na słodko oraz sałatkę z zielonych pomidorów swojego dziadka. Uraczył też wszystkich uczestników pokonkursowej biesiady przepisami i zapowiedzią kolejnych dań takich jak bardzo ciekawie brzmiących, takich jak bigos hołowieński.
Wójt gminy Sabnie podkreślił znaczenie konkursu i jego nawiązanie do najlepszych tradycji kulinarnych Gminy, które poszłyby w zapomnienie gdyby nie wielka pasja seniorów i próby odtworzenia dawnych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. - Takie smaki są obce młodemu pokoleniu, dlatego warto przypominać je przy takich okazjach jak konkursy. Bezcenne są też opowieści towarzyszące opisom dań. Jestem pod wrażeniem dań konkursowych i przyznaję, że mam trudny orzech do zgryzienia by wybrać to najlepsze, bo wszystkie wyróżnia niespotykany dzisiaj smak, a uczestnicy konkursu włożyli w nie serce i dobrą rękę” - mówił Ireneusz Wyszyński.

Zajmująca się od blisko 40 lat kulinariami Danuta Stpiczyńska podkreśliła nie tylko bardzo wysoki poziom dań konkursowych, ale też jakość produktów zastosowanych do ich przygotowania. - Koła Gospodyń Wiejskich słyną z pasji kulinarnych i dużych umiejętności, a także poszanowania tradycji i dziedzictwa kulinarnego. Dodatkową wartością konkursu były dania przygotowywane od lat na wsi, szanowane i cenione jak: chleb na zakwasie czy dania na bazie soczewicy, ziemniaków lub kasz. Warto dzielić się tym doświadczeniem i przekazywać najlepsze wartości młodemu pokoleniu – podkreśliła.

Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali od wójta gminy Sabnie vouchery o wartości 150 zł oraz nagrody pieniężne ufundowane przez Powiatowy Bank Spółdzielczy w Sokołowie Podlaskim , Oddział w Sabniach, KGW w Hołowienkach a także prezenty przekazane przez ALIOR BANK, Klub Seniora „Cetynianki i Jaćwingowie”, Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego, Mazowiecką Regionalną Organizację Turystyczną, Zamek w Liwie oraz Stowarzyszenie „Radomskie Centrum Przedsiębiorczości”. Teresa Nazarczuk zaprosiła trzy wyróżnione osoby na lunch do Restauracji Zamkowej w Drohiczynie.
Niezwykła atmosfera biesiady pokonkursowej połączona z degustacja dań ściągnęła seniorów z innych miejscowości gminy Sabnie. Szczególne podziękowania skierowano do Krystyny Hilaruk i Mirosławy Ryciak z KGW w Hołowienkach, które przygotowały świetlicę oraz piękną aranżację potraw konkursowych.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    Mniam... - niezalogowany 2020-09-22 14:08:10

    A ja głodna w pracy siedzę ;-)

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Ja - niezalogowany 2020-09-24 17:15:04

    A było pysznie....

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo




Reklama
Wróć do