
Pod koniec 2013 roku ukazało się wznowienie przewodnika po Wielkim Gościńcu Litewskim. Obejmuje on podróż szlakiem z Warszawy do Kuźnicy Białostockiej, czyli trasą stanowiącą część dawnego szlaku - Wielkiego Gościńca Litewskiego. Teraz jest to część szlaku turystycznego, którego reaktywacją i promocją zajmuje się Lokalna Grupa Działania Wielki Gościniec Litewski.
Pod koniec 2013 roku ukazało się wznowienie przewodnika po Wielkim Gościńcu Litewskim. Obejmuje on podróż szlakiem z Warszawy do Kuźnicy Białostockiej, czyli trasą stanowiącą część dawnego szlaku - Wielkiego Gościńca Litewskiego. Teraz jest to część szlaku turystycznego, którego reaktywacją i promocją zajmuje się Lokalna Grupa Działania Wielki Gościniec Litewski.
Poprzedni przewodnik traktował o walorach kulturowych miejscowości położonych na szlaku ? od Warszawy przez Sulejówek, Okuniew, Dobre, Stanisławów, Liw, Węgrów, Sokołów Podlaski, Drohiczyn, Ciechanowiec, Brańsk, Bielsk Podlaski, Białystok, Wasilków, Czarną Białostocką, Sokółkę do Kuźnicy Białostockiej. Dalej szlak biegnie do Grodna i Wilna.
Ten pierwszy przewodnik cieszył się ogromnym zainteresowaniem. Wydrukowany w ilości 3 tysięcy egzemplarzy, rozszedł się bardzo szybko. Postanowiliśmy, że kolejny traktować będzie o kulinariach, bo to zagadnienie istotne z punktu widzenia turystów. Szlak biegnie z Warszawy, przez wschodnie Mazowsze na Podlasie, a tradycje kulinarne na tych obszarach są różne. Atrakcji dla turysty, który chciałby spróbować lokalnych potraw, jest rzeczywiście dużo.
Kulinarną podróż rozpoczynamy na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie, gdzie dawniej była pierwsza stacja pocztowa i tam podróżni wsiadali do powozów i wyruszali w podróż na północny wschód. W Warszawie przewodnik proponuje kilka restauracji, które specjalizują się w kuchni staropolskiej, m.in. ziemiańskiej z XIX wieku. Ale wskazujemy też miejsca, proponujące tradycyjne dania warszawskie ? flaki, pyzy, czy kiełbasę po warszawsku. Jak się okazuje, w stolicy takie miejsca są ? warto je odwiedzić.
W wielu kolejnych miejscowościach są ciekawe miejsca, serwujące rozmaite lokalne, tradycyjne potrawy. Ich opis znajdziemy w ?Przewodniku kulinarnym?. Wymienić chciałabym jednak kilka miejsc szczególnych, które tradycje kulinarne promują w szczególny sposób.
W Sulejówku proponujemy restaurację ?U Dziadka?, położoną niedaleko dworku ?Milusin?, w którym mieszkał marszałek Józef Piłsudski. W lokalu są pamiątki związane z nim i jego rodziną. W biografiach marszałka podkreśla się, że nie przykładał on wprawdzie wielkiej wagi do jedzenia, ale w restauracji serwowane są potrawy, które lubił. A jeśli turysta będzie miał szczęście i spotka właściciela lokalu, będzie miał okazję posłuchać, jak pięknie opowiada o marszałku.
W Stanisławowie ? w dawnym zajeździe, dziś mieści się ośrodek kultury. Podczas imprez promuje się tam sójki mazowieckie ? czyli specjalne bułki z ciasta drożdżowego nadziewane kapustą z grzybami. W Dobrem zachęcamy, by wstąpić do piekarni państwa Gromulskich po słynny chleb. Węgrów to kiszka ziemniaczana a także ciasteczka - księżyce Twardowskiego.
W Sokołowie Podlaskim ? oprócz szeregu lokali, w których znajdziemy chociażby pierogi ? polecamy imprezy promujące tradycyjną kuchnię, jak choćby ?Jesień na Mazowszu i Podlasiu? i świąteczne jarmarki. Mamy też w powiecie sokołowskim Wandę Oksięciuk i Ewę Mitowską, które wypiekają sękacza nieco innego niż w północnej części Podlasia.
Kolejne miejscowości na szlaku to kolejne potrawy ? także te zaczerpnięte z kuchni litewskiej czy tatarskiej. Przewodnik uzupełniają przepisy zaczerpnięte m.in. z wydanej w 1854 r. przez Wincentynę Zawadzką ?Kucharki Litewskiej? i wydrukowanego w 1786 r. ?Kucharza doskonałego? Wojciecha Wincentego Wielądka ? a warto wiedzieć, ze autor pochodził ze wsi Wielądki w gminie Korytnica.
Serdecznie zapraszam do lektury poradnika.
MARIA KOC
DYREKTOR SOKOŁOWSKIEGO OŚRODKA KULTURY
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie