
Koncern Coca-Cola obniży całkowitą zawartość cukru w swoich produktach. Aż 10 proc. mniej słodyczy ma być w napojach Coca-Cola, Sprite, Fanta, FuzeTea.
Koncern Coca-Cola obniży całkowitą zawartość cukru w swoich produktach. Aż 10 proc. mniej słodyczy ma być w napojach Coca-Cola, Sprite, Fanta, FuzeTea.
To kolejny krok w ramach zobowiązania na rzecz wspierania kontroli spożywanego cukru.
- Jako Coca-Cola od wielu lat podejmujemy działania pomagające konsumentom kontrolować ilość spożywanych cukrów. Chcemy, aby dostęp do odpowiedniej informacji i świadomy wybór były dla nich jeszcze łatwiejsze. Dużą wagę przywiązujemy do zmiany receptur naszych napojów, tak by zawierały mniej cukru oraz koncentrujemy się na wprowadzaniu wariantów zero - mówi cytowany przez wirtualnemedia.pl public affairs manager w Coca-Cola Poland Services.
Koncern Coca-Cola ma obniżyć całkowitą zawartość cukru w swoich produktach o dodatkowe 10 proc. do 2025 roku.
Według wyliczeń firmy, tylko do końca 2021 r. w Polsce, do produkcji napojów wykorzystane zostanie aż 600 mln mniej łyżek cukru.
To nie jedyne działania podejmowane przez koncern na rzecz ograniczenia cukru. Od 2016 o 25. proc. mniej cukru stosuje się w przypadku produkcji Fanty, a o 33 proc. w przypadku Sprite.
W 2019 roku natomiast wprowadzono w formie testów kolorowe oznaczenia wartości odżywczej i kaloryczności napojów.
Dzięki temu na przodzie opakowania widzimy, czy dany produkt ma wysoką, średnią czy niską (oznaczono to odpowiednio w kolorach czerwonym, pomarańczowym, zielonym) zawartość m.in. cukrów i tłuszczu w stosunku do przeciętnego zapotrzebowania osoby dorosłej.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Weźcie jakiś napój i rozcieńczcie go wodą 1:1. Jeśli da się pić, to OK. Wszelkie "cole" w tym trybie nadają się tylko do kibla. To moja osobista opinia.