Reklama

Uczniowie "Rolnika" laureatami kucharskiej olimpiady!

20/04/2021 09:27

​​​​​​​Natalia Prokopczuk i Dawid Banasiuk, uczniowie Branżowej Szkoły I Stopnia ZS CKR w Sokołowie Podlaskim zostali laureatami V Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego.

Natalia Prokopczuk i Dawid Banasiuk-Gawroński, uczniowie Branżowej Szkoły I Stopnia ZS CKR w Sokołowie Podlaskim zostali laureatami V Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego.

Turniej organizowany przez Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą w Poznaniu oraz Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. J. Śniadeckich w Poznaniu odbywał się w stolicy Wielkopolski w dniach 15-16 kwietnia.
Wystartowała w nim trójka uczniów Branżowej Szkoły I Stopnia ZSCKR: Natalia Prokopczuk, Dawid Banasiuk-Gawroński i Andżelika Prokopczuk, którzy do rywalizacji przygotowywali się pod kierunkiem nauczyciela przedmiotów zawodowych Katarzyny Matynkowskiej.
Niezwykłe doświadczenie, wyrównana rywalizacja, eksplozja smaku na talerzach konkursowych na których królowało „Jajo w asyście mięsa” - tak wyglądał turniej. Praca w sytuacji, gdy trzeba było stosować się do obostrzeń panujących podczas pandemii koronawirusa była dużym wyzwaniem wyzwanie. Natalia Prokopczuk przygotowała „koszyczki mielone z półpłynnym żółtkiem”, Dawid Banasiuk-Gawroński „koszyczek mięsny w asyście jaja Mollet”, a Andżelika Prokopczuk - „jajko po szkocku w nowoczesnej odsłonie”.
Decyzją komisji konkursowej, Natalia Prokopczuk i Dawid Banasiuk-Gawroński zostali laureatami V Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego. Dla całej trójki udział w finale kucharskiej olimpiady to ogromny sukces.

Sokołowscy laureaci kulinarnej olimpiady zdobyli nie tylko nową wiedzę, umiejętności i doświadczenie. Uzyskali również: zaświadczenie upoważniające do zwolnienia z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie kucharz oraz jako laureaci pierwszych sześciu miejsc zwolnieni są ze zdawania etapu praktycznego egzaminu czeladniczego. Do ich rąk trafiło także zaświadczenie upoważniające do przyjęcia na studia z pominięciem postępowania kwalifikacyjnego na kierunek bioinżynieria produkcji żywności na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Będą mogli uzyskać upragniony indeks, jeśli skończą szkołę branżową II stopnia, do której będzie nabór w sokołowskim „Rolniku“.

- Dziękujemy młodzieży i nauczycielom za zaangażowanie, gratulujemy sukcesów. Cała nasza szkolna społeczność jest z Was dumna - podkreśla dyrektor ZS CKR Sławomir Wróblewski.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo




Reklama
Wróć do