
8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Świętowano go także w szkole w Grochowie.
8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Świętowano go także w szkole w Grochowie.
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro- Toques- organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety.
Dzień Zdrowego Jedzenia jest obchodzony na wiele sposobów. W niektórych krajach kucharze zapraszają młodzież do restauracji aby pokazać młodym ludziom czym jest zdrowe żywienie, prowadzą też warsztaty i zajęcia na temat zdrowej diety. W Polsce powstały kampanie dotyczące dobrych nawyków żywieniowych. Jedną z nich jest kampania “Śniadanie Daje Moc”. Badania z 2010 roku pokazują, że około 40% uczniów i studentów rezygnuje ze spożycia śniadania. Rozpoczynanie dnia bez posiłku, bądź niejedzenie między lekcjami, źle wpływa na samopoczucie uczniów.
Uczniowie i wychowawcy najmłodszych klas szkoły w Grochowie również zaangażowali się w akcję. Z pomocą rodziców przygotowali w domu pożywne kanapki lub przekąski i podczas porannych zajęć zorganizowali w klasach wspólne spożywanie śniadania. W klasach odbyły się również pogadanki i inne formy zajęć podczas których uczniowie poznali 12 zasad zdrowego odżywiania dla uczniów, piramidę zdrowego żywienia oraz rolę śniadania w codziennej diecie.
Wierzymy, że udział w akcji przyczyni się do zmiany nawyków żywieniowych i większej dbałości o spożywanie śniadania– w domu i szkole.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie