Reklama

W Sokołowie Podlaskim możemy teraz zjeść prawdziwą włoską pizzę! Powstała Pizzeria Cinquecento.

W poniedziałek, 6 października, oficjalnie wystartował nowy sokołowski lokal – w Parku im. Adama Mickiewicza otwarta została kraftowa Pizzeria Cinquecento.

Kilka tygodni temu pisaliśmy, że należący do miasta Sokołów Podlaski budynek w parku wynajął Grzegorz Pawelec. Przez ponad 20 lat pan Grzegorz pracował w Sokołowskich Zakładach Mięsnych, po odejściu postanowił spróbować sił we własnym biznesie. Dostał dofinansowanie z Powiatowego Urzędu Pracy, przeszedł odpowiednie szkolenia, a lokal w parku poddał gruntownemu remontowi. I właśnie startuje z pomysłem na oryginalny lokal gastronomiczny w naszym mieście – Pizzerię Cinquecento, serwującą pizzę z oryginalnych włoskich składników. Prowadzić go będzie wspólnie z synem Michałem.

- Chcieliśmy zrobić w Sokołowie coś, czego u nas jeszcze nie ma, ale też trudno wymyślać nie wiadomo co. Uznaliśmy, że doskonałym pomysłem będzie pizzeria z włoską pizzą, robioną z oryginalnych włoskich składników – mówi pan Grzegorz. - Lokal nie jest duży, kilka stolików, ale liczymy, że naszą pizzę ludzie będą zabierać ze sobą. To nie jest przemysłowa produkcja, ale rzemieślnicza. Każda pizza jest od podstaw robiona i wypiekana u nas. Będziemy serwować 10 rodzajów pizzy – 7 tzw. czerwonych, na bazie pomidorów oraz trzy „białe”. Nie stawiamy na ilość, ale na jakość. To dotyczy, samej pizzy, ale też wyposażenia lokalu – chociażby lodówki są od renomowanych producentów, żeby zapewniały odpowiednią temperaturę i bezpieczeństwo produktów.

Sercem lokalu jest okazały piec do wypieku pizzy.

- Został wyprodukowany w Końskich, u największego producenta tego typu pieców w Polsce. Ma kopułę z cegły szamotowej. Pod spodem jest glina biscotto na piasku wymieszanym z solą. Zarówno kopuła, jak i podłoże kumulują temperaturę. Dzięki temu z każdej strony pizza będzie dobrze wypieczona – opowiada Michał Pawelec.

- To zarządzanie temperaturą jest niezwykle ważne także z uwagi na ciasto. Jest do niego dodawany zakwas, trzeba kontrolować w jakich warunkach jest przechowywane – dodaje pan Grzegorz.

Pizza robiona jest wyłącznie z włoskich składników – sprowadzanej z Italii specjalnej mąki Paolo Mariani, pomidorów pelati importowanych w puszkach, mozarelli „fior di late” - która nie twardnieje po wystygnięciu pizzy, pikantnego salami, papryczek peperoncino, oliwek. A zamiast sosów serwowane będą oryginalne włoskie oliwy. Jedynie woda i warzywa będą polskie.

W Pizzerii Cinquecento goście będą też mieli okazję wypić oryginalne włoskie napoje: Gazzosę – gazowaną, cytrynową lemoniadę; Chinotto – kultowy włoski napój o lekko gorzkim smaku oraz Cedratę z włoskich cytrusów znad Morza Śródziemnego.

Lokal jest czynny od 6 października.

ZDJĘCIA: BGG, PIZZERIA CINQUECENTO

Miejsce zdarzenia mapa Sokołów Podlaski

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Aktualizacja: 07/10/2025 09:17
Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    Krycha - niezalogowany 2025-10-07 10:26:30

    Ten komentarz jest ukryty - kliknij żeby przeczytać.

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    bgontarz 2025-10-07 10:52:56

    Szanowny hejterze, szydzący z papierowych talerzy. Zdjęcia ilustrujące artykuł robione były przed otwarciem lokalu, a pizza wypiekana testowo. Jeśli to konkurencja pisze, to słabe to...

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Teraz Polska - niezalogowany 2025-10-07 10:53:01

    Ten komentarz jest ukryty - kliknij żeby przeczytać.

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • bgontarz 2025-10-07 11:08:55

    Wolność słowa nie polega na tym, że tchórz chowający się za anonimowym nickiem szkaluje kogoś. Nie wycieraj sobie gęby takim określeniem, jak "wolnośc słowa", skoro go nie rozumiesz. Wolność to przede wszystkim odpowiedzialność.

    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo




Reklama
Wróć do