W poniedziałek, 6 października, oficjalnie wystartował nowy sokołowski lokal – w Parku im. Adama Mickiewicza otwarta została kraftowa Pizzeria Cinquecento.
Kilka tygodni temu pisaliśmy, że należący do miasta Sokołów Podlaski budynek w parku wynajął Grzegorz Pawelec. Przez ponad 20 lat pan Grzegorz pracował w Sokołowskich Zakładach Mięsnych, po odejściu postanowił spróbować sił we własnym biznesie. Dostał dofinansowanie z Powiatowego Urzędu Pracy, przeszedł odpowiednie szkolenia, a lokal w parku poddał gruntownemu remontowi. I właśnie startuje z pomysłem na oryginalny lokal gastronomiczny w naszym mieście – Pizzerię Cinquecento, serwującą pizzę z oryginalnych włoskich składników. Prowadzić go będzie wspólnie z synem Michałem.
- Chcieliśmy zrobić w Sokołowie coś, czego u nas jeszcze nie ma, ale też trudno wymyślać nie wiadomo co. Uznaliśmy, że doskonałym pomysłem będzie pizzeria z włoską pizzą, robioną z oryginalnych włoskich składników – mówi pan Grzegorz. - Lokal nie jest duży, kilka stolików, ale liczymy, że naszą pizzę ludzie będą zabierać ze sobą. To nie jest przemysłowa produkcja, ale rzemieślnicza. Każda pizza jest od podstaw robiona i wypiekana u nas. Będziemy serwować 10 rodzajów pizzy – 7 tzw. czerwonych, na bazie pomidorów oraz trzy „białe”. Nie stawiamy na ilość, ale na jakość. To dotyczy, samej pizzy, ale też wyposażenia lokalu – chociażby lodówki są od renomowanych producentów, żeby zapewniały odpowiednią temperaturę i bezpieczeństwo produktów.
Sercem lokalu jest okazały piec do wypieku pizzy.
- Został wyprodukowany w Końskich, u największego producenta tego typu pieców w Polsce. Ma kopułę z cegły szamotowej. Pod spodem jest glina biscotto na piasku wymieszanym z solą. Zarówno kopuła, jak i podłoże kumulują temperaturę. Dzięki temu z każdej strony pizza będzie dobrze wypieczona – opowiada Michał Pawelec.
- To zarządzanie temperaturą jest niezwykle ważne także z uwagi na ciasto. Jest do niego dodawany zakwas, trzeba kontrolować w jakich warunkach jest przechowywane – dodaje pan Grzegorz.
Pizza robiona jest wyłącznie z włoskich składników – sprowadzanej z Italii specjalnej mąki Paolo Mariani, pomidorów pelati importowanych w puszkach, mozarelli „fior di late” - która nie twardnieje po wystygnięciu pizzy, pikantnego salami, papryczek peperoncino, oliwek. A zamiast sosów serwowane będą oryginalne włoskie oliwy. Jedynie woda i warzywa będą polskie.
W Pizzerii Cinquecento goście będą też mieli okazję wypić oryginalne włoskie napoje: Gazzosę – gazowaną, cytrynową lemoniadę; Chinotto – kultowy włoski napój o lekko gorzkim smaku oraz Cedratę z włoskich cytrusów znad Morza Śródziemnego.
Lokal jest czynny od 6 października.
ZDJĘCIA: BGG, PIZZERIA CINQUECENTO
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Ten komentarz jest ukryty - kliknij żeby przeczytać.
Szanowny hejterze, szydzący z papierowych talerzy. Zdjęcia ilustrujące artykuł robione były przed otwarciem lokalu, a pizza wypiekana testowo. Jeśli to konkurencja pisze, to słabe to...
Ten komentarz jest ukryty - kliknij żeby przeczytać.
Ten komentarz jest ukryty - kliknij żeby przeczytać.
Ten komentarz jest ukryty - kliknij żeby przeczytać.
Ten komentarz jest ukryty - kliknij żeby przeczytać.
Ten komentarz jest ukryty - kliknij żeby przeczytać.
Ten komentarz jest ukryty - kliknij żeby przeczytać.
Ten komentarz jest ukryty - kliknij żeby przeczytać.
Ten komentarz jest ukryty - kliknij żeby przeczytać.
Ten komentarz jest ukryty - kliknij żeby przeczytać.
Ten komentarz jest ukryty - kliknij żeby przeczytać.
Ten komentarz jest ukryty - kliknij żeby przeczytać.
Ten komentarz jest ukryty - kliknij żeby przeczytać.