
To jedna ze 120 tego typu placówek w Polsce. Przy Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wł. St. Reymonta w Sokołowie Podlaskim, w obecności wielu gości, uruchomiono Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie Przetwórstwo Mięsa.
Branżowe Centra Umiejętności to połączenie kompetencji systemu edukacji, świata biznesu komercyjnego, nauki, organizacji pozarządowych, lokalnego samorządu oraz rządu. W BCU znajduje się wszystko, co niezbędne do badania jakości mięsa i wytwarzanych z niego produktów: laboratorium biologiczne, laboratorium chemiczne, sale komputerowe i egzaminacyjne i całe zaplecze.
ZS CKR w Sokołowie Podlaskim (edukacja) w ramach BCU współpracować będzie m.in. Zakładami Mięsnymi Sokołów S.A. (biznes), SGGW i Uniwersytet w Siedlcach (nauka), Powiatowym Urzędem Pracy (samorządowy rynek pracy), Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (organizacja branżowa), Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (ośrodek badań i analiz rządowych). Instytucje te będą˛ stanowiły filar współpracy, która będzie długofalowo rozwijana i umacniania o kolejne instytucje. Dzięki temu zostanie zapewniona przestrzeń dla skutecznej współpracy szkół zawodowych, uczelni, pracodawców, ośrodków badawczo-rozwojowych i innych instytucji otoczenia gospodarczego oraz dla promocji szkolnictwa zawodowego.
BCU powstają dzięki wsparciu finansowemu z Krajowego Planu Odbudowy. W całej Polsce powstanie 120 branżowych centrów, a ich celem jest wysokiej jakości kształcenie przyszłych kadr dla poszczególnych sektorów gospodarki. Wartość dofinansowania ze środków UE sokołowskiego projektu wyniosła ponad 11,6 mln zł, co jest ogromnym wsparciem finansowym dla szkoły. Budżet całkowity zadania to 13,75 mln zł.
Sokołowskie BCU mieści się z zabytkowym, przedwojennym budynku liczącym sobie 150 lat, który przez wiele lat był oborą, później przez lata stał pusty. Został gruntownie przebudowany i dziś służyć będzie kształceniu specjalistów z branży mięsnej. Efekty prac zachwyciły gości.
W uroczystym otwarciu BCU uczestniczyło mnóstwo gości. Byli wśród nich: Bogusław Wijatyk - dyrektor generalny w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi i inni przedstawiciele resortu, który jest organem prowadzącym ZS CKR w Sokołowie Podlaskim. Przyjechała szefowa Gabinetu Politycznego Ministra Edukacji Ada Guźniczak, zastępca dyrektora generalnego KOWR Leszek Iwaniuk, reprezentujący posła Marka Sawickiego dyrektor Andrzej Sarna, obecna była członek zarządu województwa Mazowieckiego Janina Ewa Orzełowska oraz samorządowcy z powiatu. Nie zabrakło przedstawicieli firm z branży mięsnej – na czele z prezesem zarządu firmy Sokołów S.A. Przemysławem Gostkiewiczem. Obecny był prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego Wiesław Różański oraz prezes Business Consulting Group – Beata Matecka. Do tego dyrektorzy szkół rolniczych z całej Polski, przedstawiciele Uniwersytetu w Siedlcach, sokołowskich instytucji, Kół Gospodyń Wiejskich w Sikorach, Hołowienkach i Białobrzegach, rolnicy i oczywiście uczniowie.
Uroczystość poprowadziły panie Agnieszka Borysiak i Joanna Arent, zaś o sokołowskim „Rolniku” i samym BCU opowiedział gościom dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego Sławomir Wróblewski.
- Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych, są obszarami zdecydowanie niedocenionymi . Tymczasem jak pokazuje nasz region, mogą być machiną rozwijającą całą lokalną gospodarkę – podkreślił dyrektor.
Nowy obiekt poświęcił ks. Dariusz Kujawa, proboszcz parafii Miłosierdzia Bożego.
Dyrektor Bogusław Wijatyk podkreślał, że BCU to przejście na poziom kształcenia, który miał okazję wiele lat temu obserwować w Niemczech. - Chylę czoła za wykonanie tak wspaniałej modernizacji w tak krótkim czasie. Dziękuję wszystkim, którzy włączyli się w powstanie BCU w tej szkole – mówił.
- Żyjemy w świcie, który dynamicznie się zmienia i musimy reagować szybko na nowe technologie. Dziś tutaj z jednej strony widzimy nowoczesne metody edukacji, ale z drugiej strony jest to miejsce, gdzie edukacja przekuwana jest w konkretne umiejętności, które młodzi ludzie będą umieli spożytkować z korzyścią dla nas wszystkich. Gratuluję szkole tych środków. Centrum tutaj jest ważne, jedyne w branży mięsnej. W Sokołowie i powiecie są zakłady mięsne, one są potencjałem tej szkoły , ale i powiatu. A w dzisiejszych czasach ogromnego znaczenia nabiera bezpieczeństwo żywnościowe – mówiła Janina Ewa Orzełowska.
Prezes zarządu Sokołów S.A. Przemysław Gostkiewicz podkreślał, że ZS CKR w Sokołowie Podlaskim od lat jest zapleczem wykwalifikowanych kadr dla jego firmy. Chwalił efekty remontu budynku. - W zakładzie w Sokołowie zatrudniamy 1650 osób, ale brakuje nam pracowników. To nie jest łatwa praca, teraz wszyscy chcą być tiktoterami i prompt inżynierami, ale nie pracować w zakładzie przetwórstwa mięsa. Dzięki takim miejscom staramy się zachęcić młodych ludzi do pracy w branży mięsnej, bo jeść wszyscy chcą – mówił prezes.
- Niezbędne są pilne działania, które podejmie Branżowe Centrum Umiejętności dedykowane dziedzinie przetwórstwa mięsnego. Jego zadaniem przede wszystkim będzie kształcenie przyszłych kadr dla branży przetwórstwa mięsnego, na szeroką skalę upowszechnianie współpracy środowiska kształcenia zawodowego, naukowego, biznesowego, badawczego, definiowanie i upowszechnianie potrzeb pracodawców, jak również promocja branży i wskazywania jej potencjału rozwojowego – - mówił z kolei prezes Wiesław Różański.
Po części oficjalnej była konferencja i możliwość zwiedzenia BCU.
Film z otwarcia BCU nagrany przez TVP można obejrzeć tu:
https://agrobiznes.tvp.pl/87372133/10072025-1235
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Ten komentarz jest ukryty - kliknij żeby przeczytać.
Ten komentarz jest ukryty - kliknij żeby przeczytać.