
W Branżowym Centrum Umiejętności w dziedzinie Przetwórstwo Mięsa wchodzącym w skład Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wł. St. Reymonta w Sokołowie Podlaskim Ruszyły specjalistyczne szkolenia z zakresu przetwórstwa mięsa.
We wrześniu 2025 roku w Branżowym Centrum Umiejętności w dziedzinie Przetwórstwo Mięsa wchodzącym w skład Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wł. St. Reymonta w Sokołowie Podlaskim odbył się cykl profesjonalnych szkoleń poświęconych tematyce kontroli i oceny jakości mięsa oraz przetworów mięsnych, a także nadzorowania procesów produkcyjnych w tym zakresie.
Szkolenia realizowane w ramach Krajowego Planu Odbudowy były skierowane do różnych grup odbiorców – osób młodych, dorosłych oraz nauczycieli. Uczestnicy mieli okazję zdobyć zarówno wiedzę teoretyczną, jak i praktyczne umiejętności związane z oceną jakości surowca mięsnego, bezpieczeństwem żywności oraz nowoczesnymi metodami nadzoru nad procesem przetwórstwa. Łącznie przeszkoliliśmy 120 osób!
Harmonogram szkoleń obejmował kilkanaście terminów począwszy od 8 do 30 września 2025 roku – a każde ze spotkań trwało od dwóch do trzech dni. Wysoki poziom merytoryczny zajęć zapewnili doświadczeni szkoleniowcy z branży mięsnej.
Partnerem Branżowym ZSCKR w Sokołowie Podlaskim jest Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI).
Zwieńczeniem utworzenia i działalności BCU w Sokołowie Podlaskim było wyjątkowe wydarzenie tj. Seminarium „Sieciowanie i Budowanie Marki Branżowych Centrów Umiejętności”, zorganizowane przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji (FRSE) oraz Ministerstwo Edukacji Narodowej w ramach Krajowego Planu Odbudowy w dniach 16–17 października 2025 r. w Gdyni.
Sokołowskie Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie Przetwórstwa Mięsa reprezentowali: dyrektor Sławomir Wróblewski i wicedyrektor Joanna Arent.
- W programie znalazły się inspirujące panele dyskusyjne, warsztaty tematyczne oraz konsultacje z ekspertami FRSE i MEN. To były dwa dni pełne wymiany doświadczeń, inspiracji i wspólnej pracy nad przyszłością kształcenia zawodowego! - podkreśla dyrektor Sławomir Wróblewski.
- Ważnym i uroczystym punktem programu była kolacja, podczas której mieliśmy ogromny zaszczyt odebrać statuetkę oraz list gratulacyjny z rąk: Pani Aliny Prochasek – Członkini Zarządu Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji, Pana Piotra Bartosiaka – Dyrektora Departamentu Kształcenia Zawodowego Ministerstwa Edukacji Narodowej, za utworzenie i poprawne funkcjonowanie naszego Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie Przetwórstwa Mięsa. Serdecznie dziękujemy za to wyróżnienie! - dodaje wicedyrektor Joanna Arent.
To ogromny sukces całego naszego Zespołu Szkół, przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwa Edukacji Narodowej, Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji, Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI), Grupy SOKOŁÓW S.A. oraz wszystkich, którzy z ogromnym zaangażowaniem tworzą nasze Branżowe Centrum Umiejętności. Nie sposób wymienić wszystkich – ale pamiętamy
i z całego serca DZIĘKUJEMY!
Szkolenia odbyły się dzięki Projektowi „Utworzenie i wsparcie funkcjonowania Branżowego Centrum Umiejętności w branży przetwórstwo mięsa” w ramach umowy nr KPO/22/1/BCU/U/0013 finansowane ze środków Instrumentu na rzecz Odbudowy
i Zwiększenia Odporności, tj. Krajowy Plan Odbudowy i Zwiększenia Odporności (KPO)
w ramach konkursu: „Utworzenie i wsparcie funkcjonowania 120 Branżowych Centrów Umiejętności (BCU), realizujących koncepcję centrów doskonałości zawodowej (CoVEs).”
Więcej informacji o działalności naszego Branżowego Centrum Umiejętności oraz formularze rekrutacyjne na kolejne szkolenia można znaleźć na stronie: https://bcuprzetworstwomiesasokolow.pl
FB projektu https://www.facebook.com/profile.php?id=61576190337784
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie