
Uczniowie klas ósmych szkół z powiatu sokołowskiego, ale i goście spoza naszego terenu mieli okazję w ubiegłym tygodniu zwiedzić Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wł. St. Reymonta w Sokołowie Podlaskim i poznać szkołę dosłownie „od kuchni”.
Sokołowski „Rolnik” należy do sieci szkół, dla których organem prowadzącym jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Kształci wyłącznie w zawodach związanych z szeroko pojętą branżą rolno-spożywczą. Placówka ciągle się rozwija, zdobywa nowe wyposażenie, powiększa swoją bazę dydaktyczną. Kształcą się tu nie tylko uczniowie z powiatu sokołowskiego, ale też z wielu, często odległych od Sokołowa Podlaskiego miejscowości.
Co ciekawe, na Dniu Otwartym pojawili się też absolwenci szkoły, którzy podkreślali swój wielki sentyment do tej placówki i angażują się w promowanie poszczególnych kierunków kształcenia
Jaką ofertę edukacyjną oferuje młodzieży ZS CKR? Szkoła kształci uczniów w zawodach na poziomie technika w Technikum Agrobiznesu (klasa strażacka), Technikum Rolniczym, Technikum Architektury Krajobrazu (klasa akademicka we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczo-Humanistycznym w Siedlcach), Technikum Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki, Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, Technikum Technologii Żywności (klasa patronacka Sokołów S.A.), Technikum Weterynarii oraz w Branżowej Szkole I stopnia w zawodach: operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego (klasa patronacka Sokołów S.A.), kucharz i cukiernik (we współpracy z firmą Topaz).
Podczas Dnia Otwartego każdy kierunek przygotował swoje prezentacje i zachęcał do nauki w ZS CKR. Ale to, co jest wyjątkowego w przypadku „Rolnika”, to ogromne zaangażowanie uczniów w promocję szkoły. Niektórzy uczniowie na Dzień Otwarty przyjechali swoimi ciągnikami, przywieźli swoje zwierzęta, z wielką pasją opowiadali gościom o tajnikach kształcenia w placówce przy Oleksiaka Wichury.
Uczniowie kierunków gastronomicznych jak co roku sprawili, że w szkole pięknie pachniało domowymi wypiekami. W tym roku na gości czekały m.in. domowej roboty kiełbasa i kiszka ziemniaczana w „kiełbasianym zakątku”, przekąski oraz domowe lody. Były ciekawe pokazy dotyczące wykorzystania chemii w kuchni (m.in. kolorowe, bezalkoholowe drinki), zorganizowane pod okiem nauczyciela tego przedmiotu Wiolety Byszewskiej.
Była okazja obejrzeć maszyny, jakie posiada „Rolnik”, sprzęt, z jakiego korzystają uczniowie Technikum Weterynarii i zobaczyć, jak wygląda badanie usg zwierząt, czy zabieg inseminacji (z wykorzystaniem fantomów). Uczniowie mogli spróbować swoich sił na siłowniach i pokazach strażackich, zorganizowanych we współpracy z Komendą Powiatową PSP oraz OSP Cukrownia. Zaprezentowano ciekawe możliwości szkolnych drukarek 3D. Sokołowskie Zakłady Mięsne zadbały o grilla - obsługiwali go uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Technikum Technologii Żywności. Zwiedzanie placówki umilały dźwięki szkolnego zespołu The Rolnik Stones, którym kieruje Michał Kamil Ostromecki.
ZS CKR w Sokołowie Podlaskim od kilku lat jest organizatorem Mistrzostw Polski Szkół Rolniczych w Przeciąganiu Liny i popularyzuje tę dyscyplinę sportową wśród młodzieży. W tym roku swoich sił mogli spróbować ósmoklasiści, którzy przyjechali na Dzień Otwarty.
Rywalizacja była bardzo zacięta. Ostatecznie wśród dziewcząt pierwsze miejsce zajęła reprezentacja Publicznej Szkoły Podstawowej nr 2 w Sokołowie Podlaskim , drugie – Zespołu Oświatowego w Skrzeszewie , a trzecie – Zespołu Oświatowego w Grochowie. Wśród chłopców miejsca na podium zaczynając od najwyższego zajęli: Szkoła Podstawowa w Łazowie, PSP nr 3 oraz PSP nr 2 w Sokołowie Podlaskim.
ZDJĘCIA: BGG, ZS CKR
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie