
Zakończyły się prace związane z modernizacją pomieszczeń kuchennych w Zespole Szkół w Repkach i w Publicznej Szkole Podstawowej w Wyrozębach-Podawcach. Zaplecza kuchenne uległy radykalnej przemianie, a co najważniejsze - zniknęły stare węglowe piece, na których jeszcze w czerwcu przygotowywane były posiłki dla dzieci.
Zakończyły się prace związane z modernizacją pomieszczeń kuchennych w Zespole Szkół w Repkach i w Publicznej Szkole Podstawowej w Wyrozębach-Podawcach. Zaplecza kuchenne uległy radykalnej przemianie, a co najważniejsze - zniknęły stare węglowe piece, na których jeszcze w czerwcu przygotowywane były posiłki dla dzieci.
Realizacją zadania w Zespole Szkół w Repkach zajmowało się Przedsiębiorstwo Remontowo- Budowlane Łukasz Ostrowski z Węgrowa. Koszt modernizacji pomieszczeń opiewa łącznie na ok. 230 tys. zł, która została w całości pochodziła z budżetu gminy Repki. Prace polegały na rozbiórce starego pieca, wyburzeniu ścian, ułożeniu glazury oraz na malowaniu ścian i sufitów. Zostały również wymienione instalacje elektryczne i sanitarne oraz drzwi wewnętrzne.
Natomiast realizacją zadania w Publicznej Szkole Podstawowej w Wyrozębach-Podawcach zajmowała się firma Usługi Ogólnobudowlane Jacek Przesmycki z miejscowości Niemirki. Koszt inwestycji to kwota ok. 180 tys. zł, która także została w całości sfinansowana z budżetu Gminy Repki. Zakres prac obejmował wymianę instalacji elektrycznej oraz instalacji wodno-kanalizacyjnej. Zostały wymienione drzwi wewnętrzne oraz odnowiono ściany wewnętrzne, ułożono glazurę oraz terakotę .
Wykonane prace pozwoliły na podniesienie standardów w pomieszczeniach kuchennych, poprawę warunków i usprawnienie pracy w kuchni.
- Należy zaznaczyć, że oprócz wykonanej modernizacji pomieszczeń, gmina Repki otrzymała dofinansowanie z Rządowego programu „Posiłek w szkole i w domu” w wysokości 160 tys. zł. Dzięki wsparciu zostało kupione wyposażenie do wyremontowanej kuchni w Zespole Szkół w Repkach i Publicznej Szkole Podstawowej w Wyrozębach-Podawcach. Kuchnie wzbogaciły się o nowoczesne sprzęty, urządzenia, piece konwekcyjne, które sprawiają, że przygotowywanie posiłków jest znacznie szybsze i bezpieczniejsze – informuje wójt gminy Repki Apolonia Stasiuk.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Że Sanepid dał gotować w tej ruinie i w tych brudach - aż dziwne XXI wiek.
Nie wiem, gdzie widzisz brud. To, co się da, to aż błyszczy
Czym innym jest przestarzały piec, a czym innym czystość. Można mieć czysto przy kuchni węglowej, ale można mieć bałagan przy nowoczesnych garnkach i płycie indukcyjnej! Choć oczywiście fajniej i lepiej gotować w nowoczesnych warunkach.