Reklama

Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni - projekt gastronomiczny w ZS CKR w Sokołowie Podlaskim.

Projekt był okazją do zdobycia nowej wiedzy nie tylko dotyczącej kulinariów, ale też z zakresu sprawnej organizacji pracy w kuchni.

Jeśli ktoś miał do czynienia z pracą w branży gastronomicznej lub choćby oglądał programy telewizyjne typu „Piekielna kuchnia” wie, jak ważnym elementem w profesjonalnej kuchni jest szef i właściwe zarządzanie całym zespołem. Był to jeden z aspektów, na który uczniom miał zwrócić uwagę projekt gastronomiczny „Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni”, realizowany w dniach 16-20 października w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wł. St. Reymonta w Sokołowie Podlaskim. Wzięli w nim udział uczniowie technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz Branżowej Szkoły I stopnia kształcącej w zawodach: cukiernik i kucharz.

ZS CKR przeprowadził przedsięwzięcie we współpracy z Ciastkarnią „Natalia i Szymon”. Jej prezesem jest Zbigniew Paczóski, właściciel sieci sklepów Topaz. Firma ma w szkole swoją klasę patronacką. W projekcie udział wzięła też Alicja Świczewska-Koss z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu

Opiekę nad uczniami podczas zajęć sprawowali: Barbara Kalisiak, Aneta Wyszomierska, Agnieszka Adamczuk-Wróblewska, Angelika Smolewska i Katarzyna Matynkowska.

- Głównym celem projektu było zdobywanie wiedzy i umiejętności z zakresu sporządzania potraw, usprawnienie organizacji pracy, a także nabycie profesjonalnych umiejętności przygotowywania ciast – wyjaśnia koordynator projektu „Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni” Katarzyna Matynkowska. - Chcieliśmy też rozbudzić kreatywność zawodową uczniów, rozwijać ich pasje kulinarne. Bardzo istotne było też pokazanie uczniom, jak ważna jest współpraca i współodpowiedzialność. To był tydzień bardzo intensywnej pracy i nauki, które wzbogaciły warsztat kulinarny o nowe, ciekawe umiejętności. Szczególne podziękowania kieruję dla zespołu firmy Topaz za umożliwienie przeprowadzenia projektu pod opieką pani kierownik Urszuli Błońskiej – dodaje Katarzyna Matynkowska.

Podsumowaniem działań było przygotowanie poczęstunku dla całej społeczności szkolnej. Na zakończenie dyrektor ZS CKR Sławomir Wróblewski wręczył podziękowania zaangażowanej w projekt młodzieży.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo




Reklama
Wróć do