
21 Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu sokołowskiego przygotowało swoje potrawy na konkurs w ramach Bitwy Regionów. Wygrała KGW Hołowienki, drugie miejsce zajęło koło z Krzemienia, a trzecie z Chądzynia.
W sobotę, 27 maja, w Repkach odbył się Festyn Kulinarny Smaki Powiatu, którego częścią była Bitwa Regionów - ogólnopolski konkurs dla kół gospodyń wiejskich na potrawę tradycyjną, organizowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
W imprezie udział wzięli m.in. wicepremier Henryk Kowalczyk, senator Waldemar Kraska, posłowie Maciej Górski i Marek Sawicki, przedstawiciele instytucji i firm.
Propozycje kulinarne, jakie przygotowały koła na Bitwę Regionów były bardzo zróżnicowane, ale i pomysłowe. Koła zadbały nie tylko o smaki, ale i o oryginalne podanie potraw.
KGW w Białobrzegach przygotowało zupę z ciecierzycy z grzankami, KGW w Sikorach – zrazy z mięsa mielonego w sosie pieczarkowym, KGW Nadbużanki z Wasilewa Szlacheckiego – kiszkę ziemniaczaną, KGW Zawadczanki z Zawad – pierogi zawadzkie klepane, KGW Jakubiki – pulpeciki z młodej koźlęciny w sosie pomidorowym zapiekane pod kozim serem, KGW Wierzbice Górne – kartacze z pieczarkami i kapustą, KGW w Gałkach – pieczoną karkówkę z jabłkami i żurawiną, KGW Kosowianie z Kosowa Lackiego – babę ziemniaczaną w trzech odsłonach, KGW Olchowianie z Wasilewa Skrzeszewskiego – olchowskie terciuchy, KGW Włościjanki z Sawic – bigos, KGW w Hołowienkach - pulardę z Hołowienek z sosem chrzanowym, KGW w Borychowie – krokiety z pieczarkami, KGW w Repkach – sakiewki nadziewana, KGW w Liszkach Żeberka w sosie własnym z muffinkami z cukinii, KGW w Maliszewie – polędwiczki wieprzowe z sosem z kurek leśnych, KGW w Stelągach – placki ziemniaczane z wkłądką, KGW w Łazowie – zupę z łazowskiego lasu, KGW w Czaplach-Andrelewiczach – gołąbki z ziemniakami, KGW w Chądzynie - bigos myśliwski, KGW Krzemień – krzemieńskiego szczupaka na parze podanego sosem z mietowej nalewki podlanego, KGW Gościnne Kąty z Jabłonny Średniej – biały barszcz z jabłońskimi grzybami leśnymi, KGW Krzemień-Zagacie – bliny ziemniaczane z piwem jałowcowym na zagaciu podawane.
Potrawy oceniała komisja konkursowa, której przewodniczyła Teresa Nazarczuk, a w skład weszli: Anna Adynowska, Beata Jeżowska i Jerzy Błoński.
Komisja pierwsza nagrodę i 2 tysiące złotych przyznała KGW Hołowienki za pulardę z Hołowienek z sosem chrzanowym. Koło to będzie reprezentować powiat sokołowski na szczeblu wojewódzkim Bitwy Regionów.
Drugie miejsce zajęło KGW Krzemień, nagrodzone za krzemieńskiego szczupaka na parze podanego sosem z miętowej nalewki podlanego, a trzecie KGW w Chądzynie za bigos myśliwski. Wyróżnienie otrzymało KGW Wierzbice Górne za swoje kartacze.
Nagrody najlepszym i dyplomy wszystkim uczestnikom konkursu wręczyli wicepremier Henryk Kowalczyk, senator Waldemar Kraska, a także przedstawiciele KRUS i WFOŚiGW.
O festynie w Repkach napiszemy oddzielnie.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Koło, które powstało nie powinno dostawać żadnej nagrody. Tak, by każdy chciał. Niechby się trochę najeździli i namęczyli, a nie pierwszy raz i już nagroda. Mogę się założyć, że były lepsze dania
Gratulujemy wyjątkowej inteligencji autorowi wpisu i logiki wywodu :)
Zgadzam się z Tobą. Zrobili 20 kartaczy i trochę kapusty naszatkowali. A gdzie namiot na ulicy, żeby i inni mogli spróbować, a nie tylko VIP-y
Wielkie brawa dla Pań i Panów z Wierzbic!Koło młode działające pół roku,ale z pozytywną energią i z uśmiechami na twarzach.W każdą swoją prace wkłdacie swoje cudne serca.Kochani nie dajcie się zawiści i zazdrości,działajcie dalej.Życze Wam dalszych sukcesów! Dozobaczyska Kochani,jesteście najlepsi
pierogi klepane, miło brzmi.
Kto? Komu? Ile? Grubymi nićmi szyty ten konkurs
Towarzysze senator i v-ce premier zapewne nagrodzili produkty z ukraińskiej mąki?