
21 Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu sokołowskiego przygotowało swoje potrawy na konkurs w ramach Bitwy Regionów. Wygrała KGW Hołowienki, drugie miejsce zajęło koło z Krzemienia, a trzecie z Chądzynia.
W sobotę, 27 maja, w Repkach odbył się Festyn Kulinarny Smaki Powiatu, którego częścią była Bitwa Regionów - ogólnopolski konkurs dla kół gospodyń wiejskich na potrawę tradycyjną, organizowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
W imprezie udział wzięli m.in. wicepremier Henryk Kowalczyk, senator Waldemar Kraska, posłowie Maciej Górski i Marek Sawicki, przedstawiciele instytucji i firm.
Propozycje kulinarne, jakie przygotowały koła na Bitwę Regionów były bardzo zróżnicowane, ale i pomysłowe. Koła zadbały nie tylko o smaki, ale i o oryginalne podanie potraw.
KGW w Białobrzegach przygotowało zupę z ciecierzycy z grzankami, KGW w Sikorach – zrazy z mięsa mielonego w sosie pieczarkowym, KGW Nadbużanki z Wasilewa Szlacheckiego – kiszkę ziemniaczaną, KGW Zawadczanki z Zawad – pierogi zawadzkie klepane, KGW Jakubiki – pulpeciki z młodej koźlęciny w sosie pomidorowym zapiekane pod kozim serem, KGW Wierzbice Górne – kartacze z pieczarkami i kapustą, KGW w Gałkach – pieczoną karkówkę z jabłkami i żurawiną, KGW Kosowianie z Kosowa Lackiego – babę ziemniaczaną w trzech odsłonach, KGW Olchowianie z Wasilewa Skrzeszewskiego – olchowskie terciuchy, KGW Włościjanki z Sawic – bigos, KGW w Hołowienkach - pulardę z Hołowienek z sosem chrzanowym, KGW w Borychowie – krokiety z pieczarkami, KGW w Repkach – sakiewki nadziewana, KGW w Liszkach Żeberka w sosie własnym z muffinkami z cukinii, KGW w Maliszewie – polędwiczki wieprzowe z sosem z kurek leśnych, KGW w Stelągach – placki ziemniaczane z wkłądką, KGW w Łazowie – zupę z łazowskiego lasu, KGW w Czaplach-Andrelewiczach – gołąbki z ziemniakami, KGW w Chądzynie - bigos myśliwski, KGW Krzemień – krzemieńskiego szczupaka na parze podanego sosem z mietowej nalewki podlanego, KGW Gościnne Kąty z Jabłonny Średniej – biały barszcz z jabłońskimi grzybami leśnymi, KGW Krzemień-Zagacie – bliny ziemniaczane z piwem jałowcowym na zagaciu podawane.
Potrawy oceniała komisja konkursowa, której przewodniczyła Teresa Nazarczuk, a w skład weszli: Anna Adynowska, Beata Jeżowska i Jerzy Błoński.
Komisja pierwsza nagrodę i 2 tysiące złotych przyznała KGW Hołowienki za pulardę z Hołowienek z sosem chrzanowym. Koło to będzie reprezentować powiat sokołowski na szczeblu wojewódzkim Bitwy Regionów.
Drugie miejsce zajęło KGW Krzemień, nagrodzone za krzemieńskiego szczupaka na parze podanego sosem z miętowej nalewki podlanego, a trzecie KGW w Chądzynie za bigos myśliwski. Wyróżnienie otrzymało KGW Wierzbice Górne za swoje kartacze.
Nagrody najlepszym i dyplomy wszystkim uczestnikom konkursu wręczyli wicepremier Henryk Kowalczyk, senator Waldemar Kraska, a także przedstawiciele KRUS i WFOŚiGW.
O festynie w Repkach napiszemy oddzielnie.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie