Reklama

Zdobyli laury w ogólnopolskim konkursie za deser z... kaszy gryczanej!

27/05/2025 22:32

Kolejny sukces odnieśli uczniów z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim na IV Ogólnopolskim Konkursie Slow Food 2025.

Uczniowie „Rolnika” Julia Gąsowska oraz Daniel Krasnodębski zajęli trzecie miejsce w IV Ogólnopolskim Konkursie Slow Food 2025.

Konkurs odbył się 20 maja 2025 r w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Oleszycach To oryginalne wydarzenie promuje ideę zdrowego, naturalnego i świadomego odżywiania, opartego na lokalnych produktach, tradycji kulinarnej i szacunku dla środowiska. Konkurs skierowany był do młodych adeptów sztuki kulinarnej ze szkół gastronomicznych z całej Polski. Zadaniem uczestników było przygotowanie deseru talerzowego z kaszy gryczanej – palonej, niepalonej lub w formie mąki – łączącego smak, zdrowie i kreatywność.

W konkursie startowało kilkanaście drużyn z całej Polski, jednak do ścisłego finału zakwalifikowało się sześć. Jury było pod ogromnym wrażeniem dania w wykonaniu Julii i Daniela, które nazwali „Mini serniczki z kaszy gryczanej z lodami i popcornem”, który doskonale wpisał się w filozofię Slow Food. Wydarzenie odbyło się pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa Czesława Siekierskiego.

ANGELIKA SMOLEWSKA/ZS CKR – OPIEKUN UCZNIÓW STARTUJĄCYCH W KONKURSIE

Miejsce zdarzenia mapa Sokołów Podlaski

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Aktualizacja: 27/05/2025 22:39
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo




Reklama
Wróć do