
W niedzielę, 30 czerwca, na zamku w Liwie odbędzie się III festiwal kulinarny „W Zamkowej Kuchni na Szlaku Książąt Mazowieckich. Edycja polsko-litewsko-włoska”.
Podczas tego wydarzenia na liwskim zamku królować będzie kuchnia historyczna i tradycyjna, a samo podzamcze staje się miejscem wielkiej uczty i kulinarnych inspiracji.
- Tegoroczną edycją litewsko-włoską chcemy przybliżyć Państwu smaki i tradycje tych dwóch krajów. Bodźcem do takiego nietuzinkowego połączenia była postać Bony Sforzy, która swoją osobą połączyła te trzy kraje - jako włoska księżniczka, królowa Polski i matka Zygmunta Augusta - króla Rzeczpospolitej Obojga Narodów - zapowiadają organizatorzy. - W tym roku gościmy kulinarnych specjalistów z tych trzech krajów. Producenci, kucharze, znawcy kuchni i jej miłośnicy — nasz festiwal to okazja nie tylko do posmakowania produktów, ale także do spotkania i rozmowy na temat kulinariów, smaków i aromatów.
Podczas festiwalu odbędzie się także Bitwa Regionów - kulinarne zmagania Kół Gospodyń Wiejskich, które wystawią osiemnaście stanowisk z kuchnią regionalną pogranicza Mazowsza i Podlasia. Podczas tego wydarzenia wyłonimy zwycięskie koło, które zmagać się będzie z innymi regionalnymi zwycięzcami na polu ogólnokrajowym.
W programie:
Ponadto:
oraz
Już 30 czerwca od 11:00 do 18:00, Zamek w Liwie!
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie