Reklama

W niedzielę Zamek w Liwie odwiedziło 4 tysiące miłośników dawnych smaków

01/07/2025 07:59

Zamek w Liwie gościł smakoszy kuchni historycznej: IV Festiwal Kulinarny „W Zamkowej Kuchni na Szlaku Książąt Mazowieckich” z wielkim sukcesem!

W niedzielę,29 czerwca 2025 roku, na malowniczych błoniach Zamku w Liwie, odbyła się czwarta edycja Festiwalu Kulinarnego „W Zamkowej Kuchni na Szlaku Książąt Mazowieckich”. Wydarzenie, które połączyło historię, kulturę i niezwykłe doznania kulinarne, przyciągnęło rzesze miłośników dawnych smaków i opowieści. (około 4 tys. osób)

Tegoroczna edycja festiwalu upłynęła pod znakiem dwóch wyjątkowych rocznic, które stanowiły główną inspirację dla programu: 500-lecia Hołdu Pruskiego oraz 200-lecia mazowieckiej książki kucharskiej Marcjanny Oborskiej.

W programie festiwalu znalazły się specjalistyczne wykłady poświęcone kontekstowi historycznemu. Dyrektor Zamku w Liwie, Eliza Czapska, przedstawiła prelekcję pt. „Liw i jego związki z Jagiellonami”, ukazując rolę Zamku w historii dynastii. Pani Hanna Krajewska omówiła temat „O Królestwie Polskim oraz Wielkim Księstwie Litewskim w dobie Hołdu Pruskiego”, przybliżając polityczne i kulturowe realia XVI wieku.

Integralną częścią festiwalu był także wernisaż wystawy „Jagiellonowie na Tronach Europy”. Ekspozycja poświęcona była dziedzictwu i wpływowi dynastii Jagiellonów na historię i kulturę kontynentu, prezentując wybrane aspekty ich panowania.

Uczestnicy festiwalu mieli okazję przenieść się w czasie i doświadczyć smaków, które gościły na stołach zarówno po słynnym Hołdzie Pruskim w 1525 roku (jak głosi tradycja, Zygmunt Stary dowiedział się o swojej elekcji na liwskim zamku!), jak i te pochodzące z XIX-wiecznego dworu. Profesor Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, wybitny historyk polskiej kuchni, podkreślał, że choć menu królewskiej uczty nie zachowało się w całości, to istnieją wykazy kupowanych produktów, które pozwalają na fascynujące rekonstrukcje. Można było skosztować dania przygotowanego według receptury z około 1540 roku, które zaskakiwało zmienionym smakiem – jednocześnie słodkim i ostrym.

Szczególną uwagę poświęcono dziedzictwu Marcjanny Oborskiej z Proszewa. Jej rękopiśmienna książka kucharska z 1825 roku stała się inspiracją do pokazu przygotowania leguminy i jej degustacji. Goście festiwalu mogli podziwiać, jak z autentycznego przepisu sprzed dwustu lat odtwarzana jest potrawa. Pani Małgorzata Buttitta, dziennikarka i specjalistka od kultury śródziemnomorskiej oraz znawczyni polskich tradycji kulinarnych, opowiedzieli wraz z kucharzem-rekonstruktorem Maciejem Nowickim o przepisach z kuchni Oborskiej. Małgorzata Buttitta, założycielka Fundacji Akademia Pana Wielądko i osoba stojąca za przygotowaniem obszernej publikacji na temat przepisów Oborskiej, z pasją opowiadała o kulinarnej spuściźnie ziemianki.

Oprócz historycznych degustacji, festiwal oferował szereg atrakcji dla całej rodziny. Na błoniach zamku rozstawiono liczne stoiska regionalnych producentów żywności z Mazowsza i Podlasia, oferujące miody, wędliny, pieczywo, domowe octy, oleje i słodycze. Odbyły się również rozmowy z wybitnymi znawcami historii kuchni, w tym z prof. Hanną Krajewską i Łukaszem Modelskim, który sprawował kuratelę nad festiwalem. Teatr Belriguardo prowadził warsztaty mody renesansowej, a dla najmłodszych przygotowano warsztaty pieczenia podpłomyków i inne kreatywne zabawy.

Zamek w Liwie, jako miejsce, gdzie historia splata się ze smakiem, po raz kolejny udowodnił, że jest idealnym gospodarzem dla tego typu wydarzeń. Czwarta edycja festiwalu "W Zamkowej Kuchni na Szlaku Książąt Mazowieckich" była prawdziwą ucztą dla zmysłów i umysłu, celebrującą bogactwo polskiej tradycji kulinarnej i historycznego dziedzictwa regionu.

INFORMACJA I ZDJĘCIA: ZAMEK W LIWIE

Miejsce zdarzenia mapa Sokołów Podlaski

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo




Reklama
Wróć do