
Turniej Smaków: Jesień na Wielkim Gościńcu Litewskim to kolejna uczta, która odbyła się na historycznym szlaku. Podczas Turniej Smaków królowały potrawy z darów jesieni: ziemniaków, cukinii, dyni i innych warzyw, grzybów, mięsa, a także konfitury i przetwory z owoców zebranych latem.
Tradycyjnie odbył się konkurs kulinarny a tematem tegorocznego konkursu było “Jesienne trio”.
Zakres tematyczny konkursu obejmował potrawy regionalne charakterystyczne dla terenów, przez które przebiega szlak Wielkiego Gościńca Litewskiego (wschodnie Mazowsze oraz Podlasie) przygotowane z sezonowych charakterystycznych dla powyższych regionów produktów, których podstawowe (obowiązkowe) trzy składniki to: burak, fasola, kapusta.
Komisja Konkursowa powołana do rozstrzygnięcia konkursu w składzie: Katarzyna Ratyńska – kucharz Restauracji Podlaskiej “Chabry&Maki”; Katarzyna Matynkowska – nauczyciel w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim; Agnieszka Adamczuk-Wróblewska – nauczyciel w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim; Grzegorz Gil – kierownik działu edukacji w Sokołowskim Ośrodku Kultury postanowiła, po degustacji i ocenie 14 potraw konkursowych, przyznała nagrody.
Pierwsze miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Hołowienkach za przygotowanie dania ”Jesienne frykasy”. Drugie miejsce przypadło Monice Sikorskiej za przygotowanie sałatki z buraka i czerwonej fasoli, a trzecie dla Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim za przygotowanie gołąbków z mięsem w sosie kurkowym.
Wyróżnienia trafiły do: Koła Gospodyń Wiejskich w Chądzyniu za przygotowanie potrawy “Smakołyk Gospodarza”; Koła Gospodyń Wiejskich w Stelągach za przygotowanie zupy krem z pieczonego buraka z – pierekaczewnikiem; Sylwii Cieślak za przygotowanie siekanego kotleta drobiowego z kapustą i fasolą; Koła Gospodyń Wiejskich w Sabniach za przygotowanie zupy krem z pieczonych buraków.
Pozostali uczestnicy otrzymali 7 nagród rzeczowych: Monika Mazurek (obrusy); Koło Gospodyń Wiejskich w Białobrzegach (patera); Koło Gospodyń Wiejskich w Dybowie (patera); Marzena Świnarska (mała patera); Bożena Korolczuk (mała patera); Monika Remiszewska Osipiak (taca); Cecylia Kur (taca).
Nagrody rzeczowe ufundowali: zestawy mąki – Młyn “Bracia Górscy” z Repek; vouchery na kolację do Restauracji Podlaskiej “Chabry&Maki”, vouchery na film do Kina “Sokół”.
Dla wszystkich uczestników odbyły się także warsztaty kulinarne podczas których była robiona zupa grochowo-dyniowa z bułką ziemniaczaną z grzybami, które poprowadziły Panie z Restauracji Podlaskiej “Chabry&Maki”.
Partnerem wydarzenia Turniej Smaków: Jesień na Wielkim Gościńcu Litewskim był Samorząd Województwa Mazowieckiego Mazowsze serce Polski.
TEKST I ZDJĘCIA: PAWEŁ KRYSZCZUK SOK
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Super wydarzenie brawo dla Pana Dyrektora SOK wszystko byłp super. Dziekujemy. Pani Burmistrz nie bylo? Hm... Dobrze, że Wicestarosta swoja osoba reprezentował wladze
Elegancko. Ciekawa impreza. Trochę mało o niej słychać, ale sama w sobie nieoceniona. Chrońmy wystawców. Prawdopodobnie czasy gdzie możemy kupić kawałek swojskiej wędliny, prawdziwego sera czy jakoś produkt rzemieślniczy, odejdą w zapomnienie. Dlatego korzystam przy każdej tego typu okazji.
Nie bądżmy takimi pesymistami.Na razie wszędzie można kupić swojski ser,chleb , wędlinę ,a nawet bimberek..Na każdym festynie i jarmarku w okolicy można było kupić domowe ,swojskie jedzenie .Nie dajmy się zwariować i chrońmy swojskie ,lokalne specjały.
A gdzie pozostałe koła które biorą kasę?