Reklama

Za nami Festiwal Literatury Kulinarnej

21/05/2025 11:56

15 maja Miejska Biblioteka Publiczna w Sokołowie Podlaskim wypełniła się publicznością i niesamowitymi aromatami i przysmakami.

Festiwal Literatury Kulinarnej otworzył Ryszard Szczepan Przytulski opowieścią o zalewajce. To właśnie tę potrawę z wielkim sentymentem wspominał Grzegorz Brzęczyszczykiewicz w filmie „Jak rozpętałem II wojnę światową”. Następnie Teresa Nazarczuk opowiedziała o tradycjach kulinarnych Podlasia. Wiele miejsca poświeciła słynnym w regionie zagubom – tradycyjnemu daniu będącemu pewną wariacją na temat pierogów. 

Opowieściom o smakołykach towarzyszyła rozmowa o książkach kucharskich. O swoim opracowaniu opowiedziała Pani Barbara Tekieli. „Z miłości do tradycji. Smaki Ziemi Siedleckiej” to zbiór wyjątkowych regionalnych przepisów na przystawki, zupy, dania główne, napoje i syropy oraz desery. W książce można także znaleźć informacje o lokalnych producentach żywności, których warto odwiedzić.

Sokołowska Biblioteka zaprezentowała swoje zbiory literatury kulinarnej. Są to książki dla osób w każdym wieku – od najmłodszych do najstarszych. Każdy może znaleźć coś dla siebie. Inspiracje są zaczerpnięte z filmów i literatury: sos do spaghetti alla Clemenza („Ojciec chrzestny”), spaghetti z klopsikami („Zakochany kundel”), sos czekoladowy („Charlie i fabryka czekolady”), zupa Remy’ego („Ratatuj”), pieczeń wieprzowa ciotki Petunii („Harry Potter i kamień filozoficzny”), cytrynowe ciastka Sansy („Gra o tron” sezon trzeci), chlebek wilków („Gra o tron” sezon pierwszy), trufle czekoladowe („Chocolat”), spaghetti alla Carbonara („Jedz módl się kochaj”), zupa porowa („Bridget Jones 3”), lemkas („Władca pierścieni. Drużyna pierścienia”). Zapraszamy do odwiedzenia Biblioteki w poszukiwaniu inspiracji kulinarnych!

Kolejnym punktem spotkania była degustacja regionalnych smakołyków, m.in.: zalewajki w wykonaniu pana Ryszarda, zagubów, pyz, „przekładańca”, eklerków, pączuszków. Na deser było ciastko „Sokołek”, które kilka lat temu otrzymało pierwsze miejsce w konkursie miejskim na sokołowski przysmak. Ciastko upiekła wieloletnia dyrektor SP nr 1 Zofia Steć według przepisu babci Florentyny sprzed 100 lat. „Sokołek” to kruche ciastko z masą serową, na którym widnieje herb usypany z cukru pudru. Ma ono ciekawą historię i niepowtarzalny smak, któremu nikt nie może się oprzeć.

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0 na lata 2021-2025.

TEKST: MAŁGORZATA IWAŃSKA-KANIA
ZDJĘCIA: ANNA FILIPCZUK

Miejsce zdarzenia mapa Sokołów Podlaski

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Aktualizacja: 21/05/2025 12:27
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo




Reklama
Wróć do